Energirett er reglene som gjelder for produksjon, transport, overføring, fordeling og omsetning av energi. I Norge anses petroleumsrett som et eget rettsområde og inngår dermed ikke i energiretten. Selv om hovedfokus for energirett i Norge er elektrisk energi, omfatter energirett også fjernvarme og vindkraft.

I likhet med blant annet sjørett og petroleumsrett går energiretten på tvers av vanlige juridiske faginndelinger; det avgjørende er om de aktuelle reglene gjelder sentrale forhold for energisektoren.

Energiretten omfatter dermed elementer av:

Den viktigste loven innenfor energiretten er energiloven som omfatter produksjon, omforming, overføring, omsetning, fordeling og bruk av energi, med dens bestemmelser om

Andre sentrale lover er vannfallsrettighetsloven og vassdragsreguleringsloven.

Gjennom Norges deltagelse i EØS-samarbeidet får regelverksutviklingen i EU på energiområdet betraktelig betydning, særlig gjennom innføring av regelverk i EUs ulike «pakker» som vedrører energisektoren. Den siste pakken som er gjennomført i norsk rett er tredje energimarkedspakke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg