Kraftforsyningsberedskap, begrepet innbefatter det sett av beredskapsplaner og innsatsplaner som kraftforsyningen har forberedt for å takle krisesituasjoner. Alle enheter i Kraftforsyningens berdskapsorganisasjon (KBO) har en selvstendig plikt til å sørge for effektiv sikring og beredskap, samt iverksette tiltak for å forebygge, begrense og håndtere virkningene av ekstraordinære situasjoner.

Fra å være en aktivitet som først og fremst skulle gjøre det enkelte kraftforsyningsanlegg motstandsdyktig mot de skader som krigshandlinger kunne forårsake, er kraftforsyningsberedskap i dag en aktivitet som skal bidra til å sikre kraftforsyningen best mulig mot alle slags skader og påkjenninger, så som naturkatastrofer, teknisk svikt eller tilsiktet ødeleggelse, blant annet terror. Tvangsmessige leveringsinnskrenkninger (rasjonering) hører også inn her.

Kraftforsyningsberedskapen i Norge ivaretas av KBO. Denne består av nøkkelpersonell fra de enkelte energibedriftene og er oppbygd i henhold til bestemmelsene i beredskapsforskriften. Beredskapsforskriften sorterer under Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Beredskapsseksjonen i NVE fører tilsyn med at selskaper definert som enheter i KBO oppfyller kravene til sikkerhet og beredskap i henhold til beredskapsforskriften og energiloven.

Gjeldende beredskapsforskrift trådte i kraft 1. januar 2013. 

NVE om Kraftforsynings beredskapsorganisasjon  

Beredskapsforskriften (Lovdata)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.