Kraftforsyningsberedskap, begrepet innbefatter det sett av beredskapsplaner og innsatsplaner som kraftforsyningen har forberedt for å takle krisesituasjoner. Alle enheter i Kraftforsyningens berdskapsorganisasjon (KBO) har en selvstendig plikt til å sørge for effektiv sikring og beredskap, samt iverksette tiltak for å forebygge, begrense og håndtere virkningene av ekstraordinære situasjoner.

Fra å være en aktivitet som først og fremst skulle gjøre det enkelte kraftforsyningsanlegg motstandsdyktig mot de skader som krigshandlinger kunne forårsake, er kraftforsyningsberedskap i dag en aktivitet som skal bidra til å sikre kraftforsyningen best mulig mot alle slags skader og påkjenninger, så som naturkatastrofer, teknisk svikt eller tilsiktet ødeleggelse, blant annet terror. Tvangsmessige leveringsinnskrenkninger (rasjonering) hører også inn her.

Kraftforsyningsberedskapen i Norge ivaretas av KBO. Denne består av nøkkelpersonell fra de enkelte energibedriftene og er oppbygd i henhold til bestemmelsene i beredskapsforskriften. Beredskapsforskriften sorterer under Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Beredskapsseksjonen i NVE fører tilsyn med at selskaper definert som enheter i KBO oppfyller kravene til sikkerhet og beredskap i henhold til beredskapsforskriften og energiloven.

Gjeldende beredskapsforskrift trådte i kraft 1. januar 2013. 

NVE om Kraftforsynings beredskapsorganisasjon  

Beredskapsforskriften (Lovdata)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.