Tilknytningsplikt er en rettslig forpliktelse til å tilknytte en bruker til et anlegg, typisk et anlegg som utgjør infrastruktur.

Tilknytning av ny produksjon eller nytt forbruk av elektrisitet

Eiere av nettanlegg for overføring av elektrisk energi er etter energiloven kapittel 3 forpliktet til å tilknytte nye anlegg for produksjon og forbruk av elektrisk energi samt øke overføringskapasitet i nettet for å håndtere øket produksjon og forbruk. Det kan gis dispensasjon med hensyn til ny produksjon dersom tiltaket ikke er samfunnsmessig rasjonelt. Dispensasjon med hensyn til nytt forbruk er vanskeligere å få; det kan bare gis i ekstraordinære tilfeller.

Dersom det foreligger tilknytningsplikt, men tilknytning ikke er driftsmessig forsvarlig, må det foretas nettinvesteringer. Etter omstendighetene må den som ønsker tilknytning dekke en del av kostnadene gjennom å betale anleggsbidrag.

Nye regler i 2021 gir mer fleksibilitet for tilknytning av forbruk. Det kan inngås avtaler om tilknytning med vilkår om utkobling eller reduksjon av forbruk. Ved at man blir enige om utkobling eller reduksjon blir tilknytningen driftsmessig forsvarlig inntil nødvendige nettinvesteringer er på plass eller som et varig alternativ.

Prosess for nettilknytning

Første trinn i prosessen for tilknytning til transmisjonsnettet er søknad om nettkapasitet. Hvis det er tilgjengelig kapasitet, kan man gå rett til underskrift av nettavtale. I motsatt fall må det inngås en utredningsavtale om utvikling av et konsept for tilknytningen. Når konseptvalg er foretatt, inngås det avtale om koordinert prosjektutvikling som dekker utvikling og modning av løsning samt utarbeidelse av søknad om anleggskonsesjon. Før byggestart må det inngås avtale om anleggsbidrag.

Kunden må dekke en del av kostnadene for hver fase, men står fritt til å nekte å ta prosjektet over i en ny fase.

Fjernvarme

Nye bygninger kan med hjemmel i plan- og bygningsloven bli pålagt tilknytning til fjernvarmeanlegg som har konsesjon for området bygningen ligger i.

Eierne av flere fjernvarmeanlegg kan pålegges å forbinde anleggene sine med hverandre, i henhold til energiloven, kapittel 5.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg