Eksosomer er bittesmå blærer, også kalt vesikler, som ligger utenfor cellene. De er omgitt av en membran som består av et dobbelt lag med fettmolekyler med protein. Eksosomer finnes i planter, sopp og dyr og er viktig i signaloverføring både innen en organisme og mellom organismegrupper. Ekstracellulære vesikler spiller stor rolle i normale fysiologiske prosesser, men deltar også i kreft og andre sykdommer og har et terapeutisk potensial anvendt innen medisin.

Faktaboks

Etymologi
fra gresk exo, ‘utside’ og soma, ‘kropp’

Eksosomer kan inneholde RNA, proteiner, eller bioaktive lipider. Membranen beskytter innholdet mot nedbrytning.

Eksosomer med diameter 40–150 nanometer (nm) blir laget inne i hulrommet (lumen) til større vesikler (multivesikulære endosomer) som inneholder flere såkalte intraluminale vesikler. Eksosomene skilles ut i den ekstracellulære væsken utenfor cellene ved at multivesikulære endosomer fusjonerer med cellemembranen.

Ekstracellulære vesikler finnes på utsiden av planteceller, i apoplasten. Mange ekstracellulære proteiner mangler signalsekvenser. Det betyr at de ikke blir fraktet gjennom cellen ved hjelp av endoplasmatisk retikulum og vesikler tilknyttet golgiapparatet, slik mange proteiner gjør, men via eksosomer.

Ekstracellulære vesikler

Ekstracellulære vesikler spiller stor rolle i normale fysiologiske prosesser, men deltar også i kreft og andre sykdommer og har et terapeutisk potensial anvendt innen medisin.

Ekstracellulære vesikler kan deles i tre hovedgrupper:

 • Eksosomer laget via endosomer eller multivesikulære legemer
 • Ektosomer dannet fra cellemembranen (plasmamembranen)
 • Apoptotiske vesikler fra apoptose

Membranen omkring de forskjellige typene ekstracellulære vesikler har forskjellig innehold av fosfolipider, kolesterol, og proteiner.

Proteinmarkører

Rab-proteiner er en proteinfamilie med små G-proteiner som regulerer vesikkeltrafikk og dannelse av eksosomer. Små Rab-GTPaser er en proteinfamilie kan virke som organellemarkør som deltar i membrantransport og membranfusjonering, blant annet Rac og Rho GTPaser. Andre proteiner som deltar er integriner, tetraspaniner og flottiliner.

Eksempler på noen av proteinmarkørene for eksosomer er:

 • Tetraspaniner, transmembranproteiner med fire løkker (CD9, CD63, CD81).
 • Alix, et protein som deltar i endocytose og lager multivesikulære legemer.
 • Tumor susceptibility protein 101 (TSG101).
 • Lysosomal-assosiert membranglykoprotein (LAMP1) som deltar i autofagi.
 • Flokkuleringsproteiner (FLO1-2) som deltar i celle-celle interaksjon.
 • Melkefettglobul EGF-faktor E8 (MFG-E8) som binder seg til integriner på celler ved fagocytose.
 • Syntenin som er et stillasproteiner som kan binde seg til flere proteiner samtidig og lager en plattform for signalmolekyler.

Endosomalt sorteringskompleks som trengs for transport (ESCRT) er et stort proteinkompleks kan medvirker i dannelsen ekstracellulære vesikler. Virus kan også benytte seg av dette systemet og slipper ut av celler via ESCRT og knoppskyting av cellemembranen.

Vesikkelkommunikasjon mellom celler og organismegrupper

Flere typer planter som vindruer, grapefrukt, ingefær og gulrot lager eksosomer som kan bli tatt opp i tarmen hos mus, og sannsynligvis derfor også i tarmen hos mennesker. Dette betyr en ny kommunikasjonsvei mellom planter og dyr. Det gir også mulighet for overføring av mikro-RNA mellom organismer.

Mennesker lager også egne eksosomer i epitelceller, immunceller og kreftceller, og som deltar i cellekommunikasjon.

Sopp lager eksosomer som kan gi sykdom hos mennesker, og eksosomer fra sopp er viktig i interaksjoner mellom sopp og planter.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

 • Edgar JR: Q&A: What are exosomes, exactly? BMC Biol 14(2016)46; doi: 10.1186/s12915-016-0268-z

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg