Endoplasmatisk retikulum er et omfattende nettverk av membranavgrensede hulrom som utgjør flate blærer og kanaler i dyre- og planteceller. Man skiller mellom det glatte og det ru (granulerte) endoplasmatiske retikulum. Den relative mengden av ru og glatt endoplasmatisk retikulum varierer mellom forskjellige celletyper.

Faktaboks

Uttale
endoplasmˈatisk retˈikulum
Etymologi
av gresk endo- ‘innenfor’, plasma ‘formet’ og latin retikulum ‘nettverk’
Også kjent som

ER, RER, SER

  • Det ru endoplasmatiske retikulum har bundet ribosomer på membranoverflatene, og det proteinet som syntetiseres på disse ribosomene, avgis på innsiden av membranen.
  • Det glatte endoplasmatiske retikulum har ingen ribosomer på membranoverflaten. Det inneholder enzymer for fettsyre- og steroidsyntese. Det glatte endoplasmatiske retikulum lagrer og frigjør også kalsium som kontrollerer muskelsammentrekninger.

Granulert eller ru endoplasmatisk retikulum

Cellekjerne

Ru endoplasmatisk retikulum er koblet til kjernehylsteret. Det ru endoplasmatiske retikulumet kalles det fordi det har ribosomer på overflaten.

Av /OpenStax CNX, Biology 2nd Edition, Biology 2e. 13. feb. 2019 .
Lisens: CC BY 4.0

Granulert eller ru endoplasmatisk retikulum, forkortet RER (av engelsk rough endoplasmic reticulum), er flattrykte blærer (cisterner) som danner et sammenhengende nettverk i cellens cytoplasma og henger sammen med kjernehylsteret (den perinukleære cisternen). På cytosolsiden av blærene ligger det tett med ribosomer (derav betegnelsen granulert eller ru).

RER-assosierte ribosomer er aktive i syntese av:

  1. sekretoriske proteiner (det vil si proteiner som videre skilles ut av cellen)
  2. transmembranproteiner (det vil si proteiner som sitter i cellemembranen og går gjennom denne)
  3. sure hydrolaser (det vil si nedbrytende enzymer i lysosomer)
  4. proteiner i golgikomplekset og i RER

Glatt endoplasmatisk retikulum

Glatt endoplasmatisk retikulum, forkortet SER (av engelsk smooth endoplasmic reticulum), er samlebetegnelse på nettverk av rør og blærer i cellens cytoplasma. I motsetning til granulert eller ru endoplasmatisk retikulum har glatt endoplasmatisk retikulum ikke bundet ribosomer, derfor betegnelsen glatt.

SER er involvert i forskjellige aktiviteter, blant annet i omsetningen av ulike lipidløselige stoffer. SER finnes spesielt rikelig i cellene som danner steroidhormoner (binyrebarkceller og cellene som produserer kjønnshormoner i ovarier og testikler), og også rikelig i leverceller, der det deltar i omsetning og utskillelse av lipidløselige stoffer (blant annet mange medikamenter).

I skjelettmuskelceller kalles glatt endoplasmatisk retikulum for sarkoplasmatisk retikulum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg