Legalitetsprinsipp er i statsforfatningsretten en betegnelse på to forskjellige prinsipper.

Faktaboks

Uttale
legalitˈetsprinsipp
Etymologi
av legal

For det første betegner det prinsippet i Grunnloven paragraf 113 om at forvaltningsorganene må ha hjemmel i lov for å treffe vedtak som griper inn i det enkelte individs rettsstilling. For eksempel kan forvaltningen bare gripe inn i borgernes eiendomsrett eller alminnelige handlefrihet ved forbud, påbud eller avslag på et rettsgode, når forvaltningen kan forankre vedtaket direkte eller indirekte i en lov. Prinsippet er hovedsaklig ulovfestet. Det regnes som et rettsprinsipp av grunnlovs rang.

For det andre betegner legalitetsprinsippet prinsippet i Grunnloven paragraf 96 om at ingen kan straffedømmes uten etter lov. Dette kalles også lovprinsippet.

Tilsvarende legalitetsprinsipp finnes også i flere menneskerettighetskonvensjoner som Norge er tilsluttet og som er gjort til norsk lov gjennom menneskerettsloven fra 1999.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg