svepeskorpioner

Amblypygi, amblypyger. Foto fra: Tambopata, Peru

Artikkelstart

Egentlige svepeskorpioner er en orden av edderkoppdyr. De er alle rovdyr som hører hjemme i tropiske og subtropiske områder. Det finnes ingen arter i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
Egentlige svepeskorpioner, Uropygi

Ordet svepeskorpioner brukes også som fellesbetegnelse på egentlige svepeskorpioner og ordenen haleløse svepeskorpioner (amblypyger).

Beskrivelse

De egentlige svepeskorpionene ligner litt på edderkopper i utseende. De blir 2,5–8 cm lange. Kroppen er delt i forkropp og bakkropp. Forkroppen er dekket av et ryggskjold. Det sitter ett par øyne i forkant, og tre par øyne langs siden.

Bakkroppen har en lang, tynn hale (flagellum). Forkroppen har fire par bein, hvorav det første paret fungerer som et langt, antennelignende føleorgan. Disse beina er svepelignende, og har gitt navn til svepeskorpionene. Forrest på kroppen sitter to store pedipalper med kraftige pigger på innsiden. Videre er de utstyrt med chelicerer som fungerer som en tang.

Levevis

Med en slik bygning er dette effektive rovdyr. De er aktive og jakter om natten, men holder seg gjemt under steiner eller i vegetasjonen om dagen. Noen arter graver ned byttet de har fanget. Hvis de selv blir angrepet bøyer de opp bakkroppen, og sprøyter ut en syreholdig væske.

Hannen setter hunnen i den rette stemning under paringen ved å stryke henne over forbeina. Han avsetter en sædkapsel på en stilk på bakken, og trekker henne over den. Hun legger en klump med store egg, som hun bærer med seg på undersiden av kroppen. Når ungen klekker klatrer de opp på morens rygg, og blir dere til de har skiftet hud.

Systematikk og utbredelse

Det er kjent ca. 100 arter av egentlige svepeskorpioner fra lokaliteter i Amerika og Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lokki, J. (red.) Dyr i verdens natur. Virvelløse dyr (til norsk ved Lauritz Sømme). 309 sider. Bertmark Norge (2003).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg