Ricinuler

Artikkelstart

Ricinuler er en orden av små edderkoppdyr. De er 5–10 millimeter lange. De kan ligne på midd i utseende, men er mer beslektet med svepeskorpioner. Ricinuler er en ganske liten dyregruppe som lever i tropene. Det finnes ingen arter i Norge.

Faktaboks

Også kjent som

Ricinulei

Bygning

Hos ricinuler sitter forkropp og bakkropp sammen i hele sin bredde. Forkroppen har fire par bein og to par munndeler. De første av dem, chelicerer, er ganske små, og de neste, pedipalpene, har en klosaks. Forrest på forkroppen sitter en eiendommelig klaff, som kan trekkes ned til beskyttelse over munndelene. Kroppen er dekket av en tykk kutikula. Øyne mangler. Åndedrett er ved hjelp av trakeer.

Ved forplantning overfører hannen sedvæske til hunnen ved hjelp av et spesialisert beinpar, men forøvrig vet man lite om deres forplantning.

Forekomst

Det er kjent cirka 60 arter på verdensbasis. De lever i tropiske områder i Afrika, og i Amerika fra Amazonas til sydlige deler av USA. De er langsomme i bevegelsene, og fører en skjult tilværelse i strøsjiktet og i huler, hvor de spiser insekter og edderkopper.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lokki, J. (red.) 2003. Virvelløse dyr. Dyr i verdens natur. 309 sider. Bertmark Norge.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg