Elveslette med meander. Kvelde i Vestfold.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Elveslette er avsetninger dannet av en elv der fallet er lite og vannhastigheten lav. En elveslette består typisk av sand, avsatt av elva særlig i flomperioder når den bryter seg ut av sitt leie slik at transportevnen avtar og materiale bunnfelles. Det groveste materialet vil avsettes først, og det dannes en elvevoll (levee) på begge sider av løpet. Mer finkornet materiale bunnfelles utover på elvesletta.

Egenskaper

På en flat elveslette der elva frakter overveiende finkornet materiale, vil elva ha en tendens til å danne meandere og endre løp under flom. På steder der elva frakter grovere materiale som bunntransport, for eksempel når elva får tilført mye materiale fra sideelver med stort fall, kan det oppstå et forgrenet løpsmønster med banker av grus og stein.

Betydning for mennesker

Elveslettenes egenskaper har stor betydning for jordbruket da områdene gjerne består av større flater for oppdyrking til jordbruksareal og godt egnet jordsmonn for produksjon av nytte- eller prydvekster. Fordi de fleste elvesletter både i Norge og andre land ofte er oppdyrket og tett bebygd, er elvas naturlige oversvømmelse av elvesletta i flomperioder uønsket. Det er derfor svært vanlig å holde elva i sitt leie ved kunstige forbygninger. Slike tiltak kan imidlertid øke faren for skadeflom nedstrøms på steder uten forbygninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg