coulombmeter

Artikkelstart

Coulombmeter er et instrument til måling av transportert elektrisk ladning ved hjelp av elektrolyse. Måleinstrumentet har også blitt kalt voltameter og med det forkortede navnet coulometer. Betegnelsen voltameter bør unngås da den lett kan forveksles med voltmeter.

Faktaboks

Uttale
coulombmˈeter
Også kjent som

coulometer, voltameter

Målingen av den elektriske ladningen, som skal angis i coulomb, er basert på å veie den stoffmengden som skilles ut ved en elektrolyseprosess. Med kjennskap til den relative atommassen og valensen til stoffet som er skilt ut, kan man beregne den totale elektriske ladningen som har passert gjennom instrumentet.

Eksempler på coulombmeter

Ulike typer coulombmetere skiller seg fra hverandre ved valg av grunnstoff som brukes i elektrolyseprosessen.

I sølvcoulombmeter er to sølvplater lagt i en sølvnitratoppløsning. Ved strømgjennomgang blir sølvet ved anoden løst opp og avsatt på katoden. Sølvplatene veies før og etter at strømmen har passert.

Et kobbercoulombmeter er konstruer på samme måte, men her er anoden og katoden laget av kobber, mens løsningen er kobbersulfat. Dette utstyret er rimeligere i bruk, men er mindre nøyaktig enn sølvcoulombmeteret.

Til måling av energiforbruket i et likestrømnett kan man bruke knallgasscoulombmeter, som skiller ut en blanding av oksygen og hydrogen ved elektrolyse av vann. En strøm på 1 ampere utvikler 10,44 cm³ knallgass per minutt ved 0 °C og 1 atm trykk.

Betydning

Målenheten ampere (internasjonalt symbol A) som er SI-enheten for strømstyrke, var inntil 1947 definert ut fra målinger med coulombmeter, og var fastsatt til den elektriske strømmen som i løpet av ett sekund skiller ut 1,118 milligram sølv av en vandig sølvnitratløsning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg