sølvnitrat

Artikkelstart

Sølvnitrat er det viktigste og mest brukte saltet av sølv. Sølvnitrat er et fargeløst, ikke-hygroskopisk stoff som virker sterkt etsende, antiseptisk og adstringerende.

Faktaboks

Uttale
sˈølvnitrˈat
Også kjent som

argentum nitricum

helvetesstein

lapis

Kjemiske egenskaper

Sølvnitrat løser seg lett i vann med nøytral reaksjon. Rent nitrat er ikke lysømfintlig, men katalysert reaksjon opptrer med organiske stoffer (også støvpartikler) og lys, under utskillelse av fint fordelt, svart sølv.

Sølvnitrat får eggehvite til å koagulere. Hvis noen dråper sølvnitratløsning tilsettes i en eggehviteløsning, dannes et hvitt bunnfall av sølvalbuminat, som utsatt for lys snart blir grått fordi det organiske stoffet reduserer adsorbert sølvnitrat til fint fordelt, svart sølv. En lignende sverting kan man se når sølvnitrat kommer i berøring med huden.

Den etsende virkningen av sølvnitrat skyldes at det med fuktighet dannes salpetersyre.

Fysiologisk virkning

Større mengder sølvnitrat er giftig og fremkaller sterke etsninger og betennelser. Inntak i mindre mengder over lengre tid på til sammen 15–30 g sølvnitrat gjør at hele huden til slutt blir farget varig svart.

Bruk

Sølvnitrat brukes til fremstilling av sølvbromid, sølvklorid og sølvjodid, til bruk i fotografisk industri, til galvanisk forsølving, til fremstilling av speil og som uløselig merkeblekk (utskillelse av sølv).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg