sølvnitrat

Sølvnitrat er det viktigste og mest brukte saltet av sølv. Sølvnitrat er et fargeløst, ikke-hygroskopisk stoff som virker sterkt etsende, antiseptisk og adstringerende.

Faktaboks

uttale:
sˈølvnitrˈat
også kjent som:
argentum nitricum
helvetesstein
lapis

Kjemiske egenskaper

Sølvnitrat løser seg lett i vann med nøytral reaksjon. Rent nitrat er ikke lysømfintlig, men katalysert reaksjon opptrer med organiske stoffer (også støvpartikler) og lys, under utskillelse av fint fordelt, svart sølv.

Sølvnitrat får eggehvite til å koagulere. Helles noen dråper sølvnitratløsning til en eggehviteløsning, dannes et hvitt bunnfall av sølvalbuminat, som utsatt for lys snart blir grått fordi det organiske stoffet reduserer adsorbert sølvnitrat til fint fordelt, svart sølv. En lignende svertning iakttar man når sølvnitrat kommer i berøring med huden.

Den etsende virkningen av sølvnitrat skyldes at det med fuktighet dannes salpetersyre.

Fysiologisk virkning

Større mengder sølvnitrat er giftig og fremkaller sterke etsninger og betennelser. Inntak i mindre mengder over lengre tid på til sammen 15–30 g sølvnitrat gjør at hele huden til slutt blir farget varig svart.

Bruk

Sølvnitrat brukes til fremstilling av sølvbromid, -klorid og -jodid, til bruk i fotografisk industri, til galvanisk forsølving, til fremstilling av speil og som uløselig merkeblekk (utskillelse av sølv).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg