Sølvnitrat er det viktigste og mest brukte saltet av sølv. Sølvnitrat er et fargeløst, ikke-hygroskopisk stoff som virker sterkt etsende, antiseptisk og adstringerende.

Sølvnitrat løser seg lett i vann med nøytral reaksjon. Rent nitrat er ikke lysømfintlig, men katalysert reaksjon opptrer med organiske stoffer (også støvpartikler) og lys, under utskillelse av fint fordelt, svart sølv.

Sølvnitrat får eggehvite til å koagulere. Helles noen dråper sølvnitratløsning til en eggehviteløsning, dannes et hvitt bunnfall av sølvalbuminat, som utsatt for lys snart blir grått fordi det organiske stoffet reduserer adsorbert sølvnitrat til fint fordelt, svart sølv. En lignende svertning iakttar man når sølvnitrat kommer i berøring med  huden.

Den etsende virkningen av sølvnitrat skyldes at det med fuktighet dannes salpetersyre.

Større mengder sølvnitrat er giftig og fremkaller sterke etsninger og betennelser. Inntak i mindre mengder over lengre tid på til sammen 15–30 g sølvnitrat gjør at hele huden til slutt blir farget varig svart.

Sølvnitrat brukes til fremstilling av  sølvbromid, -klorid og -jodid, til bruk i fotografisk industri, til galvanisk forsølving, til fremstilling av speil og som uløselig merkeblekk (utskillelse av sølv).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.