Coulomb, symbol C, avledet SI–enhet for elektrisk ladning, lik amperesekund (As). Enheten har navn etter den franske ingeniør og fysiker Charles Augustin de Coulomb.

Én coulomb er den mengde elektrisk ladning som i løpet av ett sekund går gjennom tverrsnittet av en ledning som fører en strøm på én ampere.

     1 C = 1 A · 1 s = 1 As

Enheten blir også brukt for å beskrive ladningen på en kondensator. Når kapasitansen er 1 farad (F) med en elektrisk spenning på 1 volt (V), blir ladningen:

     1 C = 1 F · 1 V

Sammenlignet med den utgåtte CGS-enheten statcoulomb (statC) er:

     1 C = 2,998 · 109 statC

  • En elementærladning er fastsatt til 0,160219 aC (1,60219 · 10−19 coulomb). Da vil én coulomb representere ladningen til omtrent 6,2415 · 1018 protoner (eventuelt elektroner hvis ladningen var negativ).
  • Den statiske elektrisiteten som dannes når to stoffer gnis mot hverandre har en ladning på typisk noen få mikrocoulomb (μC).
  • Ladningen som blir overført fra et alkalisk AA-batteri gjennom batteriets levetid er fra 6 500 - 9000 C.
  • Ladningen som transporteres i et lynnedslag kan være fra 15 C til over 300 C.

Merk at energien som overføres med 1 coulomb er avhengig av spenningen som ladningen overføres med. Dette kan sammenlignes med energien som innvinnes i et vannkraftverk, som er avhengig av både vannstrøm og vanntrykk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.