Chili, som tradisjonelt kalles chili con carne her i Norge, er en kjøttstuing som vanligvis inneholder løk, chili-pepper av ulike slag og kjøtt. Ofte inneholder den også bønner og tomater, men det er ikke uvanlig at hardnakkede chili-fans har sterke meninger på dette punktet. Chili er inspirert av mexicanske stuinger, men hører definitivt med i tex-mex tradisjonen. Det er vanlig å finne chili-matlagingskonkurranser i de sydvestlige delstatene, spesielt Texas, New Mexico og Colorado. Man vil finne svært ulike chili-stiler i disse delstatene. Chili-elskere i Texas vil for eksempel insistere på at chili skal være uten bønner, mens New Mexico er kjent for sin grønne chili. Chili etter Cincinatti-stil har et sterkt innslag av kanel.

Grunnlaget er blandinger av chili-pepper som rekonstitueres og hakkes opp. Noen brenner også skinnet av pepperen for å få smak av røyk i chilien, andre bruker tørkede chili-pulver av ulike slag. I tillegg er det ikke uvanlig at tørket spisskumen og koriander brukes i disse stuingene. Krydderne blandes med olje, løk og hvitløk i en gryte, så disse tingene kan stå å moie seg til løken blir blank og myk. Deretter tilsettes kjøtt som får brune seg. Her kan man bruke både kjøttdeig, svinekjøtt eller biffkjøtt i fine terninger og visse insisterer på at dette skal lages med hjort eller rådyr. Så langt er de fleste enige.

Mange tilsetter også bønner som har stått i vann over natten, tomater eller tomatilloer gir også mye smak og litt syrlige smaksnoter. Mer uvanlig er det å finne grønnsaker som mais, selleri, og gulrot, men det disse kan gi mye smak. Gryta får deretter stå å kose seg på lav varme i timesvis, så alle smakene får utviklet seg godt. Tid er den viktigste ingrediensen i denne retten.

Den serveres i en bolle med revet ost på toppen. I Norge er vi vant til å servere ris med denne retten, men i USA serveres den som regel med muffins laget av maismel eller tortilla chips. Avocado, rømme og ferske korianderblader er setter en ekstra spiss på gryten. I tillegg kan man få kjøpt chili-dogs, som er pølser med en generøs øse med chili over. Amerikanere tyr til chili når høstnettene blir lange og kulda setter inn. President Obama gjorde den uformelle caféen Ben's Chilibowl på U street i Washington, DC verdenskjent da han stoppet innom der kort tid etter han ble valgt og før han ble innsatt som president.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.