brudelysfamilien

Brudelys. Botanisk hage, Århus, Danmark

Brudelys. Skjern Å, Jylland, Danmark

Artikkelstart

Brudelysfamilien er en familie av enfrøbladete planter med kun én art. Brudelys er en sumpplante med lyserøde blomster som finnes i tempererte områder av Europa og Asia. Brudelys har vært kjent fra to steder i Norge, men er trolig forsvunnet fra en av disse. Arten er vurdert som kritisk trua i Rødliste for Norge.

Faktaboks

Etymologi

Fra gammel gresk bous, okse og tomos, å kutte. På bakgrunn av at planten ikke kan spises av beitedyr fordi plantesafta gir sår.

Også kjent som

Butomaceae, Butomus umbellatus

Beskrivelse

Plantene har krypende jordstengel og blader som sitter ved basis. Bladene er smale, med trekanta bladsnitt. Stengelen er rund og uten blader og kan bli fra 50 til 100 centimeter høy. Blomsterstanden er skjermforma og blomstene er lyst rosa. De tre ytre blomsterbladene er noe smalere og litt mørkere rosa enn de tre indre blomsterbladene. Blomstene har ni pollenbærere og fruktemnet består av seks fruktblader som er delvis vokst sammen nederst. Frukta er seks belgkapsler.

De fleste plantene i Norge er antatt å være triploide, det vil si at cellene har tre sett kromosomer. Dette fører til at plantene sjelden klarer å produsere levedyktige frø og plantene er avhengig av vegetativ spredning ved hjelp av jordstenglene.

Utbredelse

Brudelys har vært funnet på plasser i Norge, Aurskog-Høland og Guovdageaidnu. Arten er trolig utgått fra Aurskog-Høland og antallet lokaliteter og mengden planter har gått tilbake i Guovdageaidnu blant annet som følge av Alta-Kautokeino-utbygginga. Plantene som vokste i Aurskog-Høland blomstret, men blomstrende planter er ikke kjent fra Finnmarks-lokalitetene, trolig fordi dette er område hvor forholdene for plantene ikke er optimale.

Brudelys har vært funnet som hagerømling flere steder som for eksempel Fredrikstad, Skien, Stavanger og Verdal.

Den norske utbredelsen er overraskende fordi brudelys er vanlig både i Finland og De britiske øyer, men mangler fra mesteparten av Norge og nordlige deler av Sverige. Hvorvidt dette skyldes svak spredningsevne eller økologiske eller klimamessige utfordringer er ikke kjent. Brudelys finnes i mesteparten av Europa og østover i de nordlige delene av Asia.

Vernestatus

Brudelys er rødlistet som kritisk truet (CR) i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg