bjørnebroddfamilien

Bjørnebrodd på Finse.

Artikkelstart

Bjørnebroddfamilien er en plantefamilie med fire slekter og om lag tretti arter. Denne familiens arter finnes i tempererte strøk på den nordlige halvkula, men med noen isolerte populasjoner i fjellene nord i Sør-Amerika. I Norge finnes én art, bjørnebrodd, som er utbredt på baserik grunn.

Faktaboks

Også kjent som
Tofieldiaceae

Beskrivelse

Haperocallis flava fra Florida. Denne blomsten har typisk utseende for familien, med seks blomsterblader, seks pollenbærere og fruktemne av tre fruktblader som kun delvis er vokst sammen.
Harperocallis flava, blomst
Av .

Artene i bjørnebroddfamilien er flerårige urter med jordstengler. Bladene er smale og som regel samla i en basal rosett. Plantene har én blomsterstengel som kan ha noen blader og som har en klaseforma samling av blomster i toppen. Blomstene er radiærsymmetriske og har seks frie blomsterblader. Det er seks eller ni pollenbærere og fruktemnet er oversittende og danna av tre fruktblader som kun er sammenvokst nederst. Hvert fruktblad ender i en kort griffel. Frukta er en kapsel med mange frø.

Utbredelse

Bjørnebroddfamilien finnes i nordlige strøk på den nordlige halvkula, men med utløpere sørover til sørøstlige USA, Kina og Japan. I tillegg finnes noen arter i de nordlige Andesfjellene og høyerliggene områder i Guyana. Den ene arten som finnes i Norge, bjørnebrodd, finnes på hei, myr og eng hovedsakelig på baserik grunn i store deler av Norge. Bjørnebrodd er sjelden i kyststrøk i sørlige Sør-Norge.

Slekter og arter

Den mest artsrike slekta er Harperocallis med fjorten arter i USA og Sør-Amerika. Slekta som vår hjemlige bjørnebrodd hører til, Tofieldia, har tolv arter som finnes i familiens nordlige utbredelsesområder. På Gotland finnes en annen art i denne slekta, T. calyculata. De øvrige slektene er Pleea og Triantha.

Systematikk

Bjørnebroddfamilien var tidligere inkludert i den store liljefamilien og deretter skilt ut sammen med andre grupper i romefamlien. Nyere genetiske analyser har vist at bjørnebroddfamilien ikke er nært beslekta med verken romefamilien eller den nye, reduserte liljefamilien, men utgjør en ganske isolert grein i ordenen Alismatales (se enfrøbladete).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg