Stormaneter. En glassmanets livssyklus er bundet til en veksling mellom en kjønnet generasjon, representert ved den frittsvømmende glassmaneten, og en ukjønnet, fastsittende generasjon. Selve glassmaneten, opptil 40 cm i diameter, har i regelen 4 hesteskoformede og synlige kjønnskjertler. De frittsvømmende larvene fester seg snart til f.eks. en stein, og etter en tid finner vi på samme sted en stabel manetlignende skiver. Når den øverste skiven er blitt ca. 2 mm i tverrmål, river den seg løs, og fortsetter livet som en virkelig glassmanet. Se også generasjonsveksling for flere detaljer på tegningen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Polypp er en generell betegnelse for enkeltindividene av fastsittende nesledyr, eller polyppdyr, uavhengig av om arten er enkeltlevende eller et kolonidyr.

Faktaboks

Uttale
polˈypp
Etymologi
av poly- og gresk ‘fot’

Hos kolonidyrene kan de være forskjellig utformet alt etter sin oppgave innen kolonien, således som ernæringsindivider eller forsvarsindivider. Koralldyr er eksempel på dyr bygget opp av polypper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg