meduser

Blå brennmanet (Cyanea lamarckii), en art i klassen stormaneter (Scyphozoa) og en typisk medusa.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Stormaneter. En glassmanets livssyklus er bundet til en veksling mellom en kjønnet generasjon, representert ved den frittsvømmende glassmaneten, og en ukjønnet, fastsittende generasjon. Selve glassmaneten, opptil 40 cm i diameter, har i regelen 4 hesteskoformede og synlige kjønnskjertler. De frittsvømmende larvene fester seg snart til f.eks. en stein, og etter en tid finner vi på samme sted en stabel manetlignende skiver. Når den øverste skiven er blitt ca. 2 mm i tverrmål, river den seg løs, og fortsetter livet som en virkelig glassmanet. Se også generasjonsveksling for flere detaljer på tegningen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Meduser er den frittsvømmende, kjønnete generasjonen av klassene småmaneter og stormaneter, tilhørende rekken nesledyr. Det som i dagligtalen kalles maneter er egentlig meduser; de er skjerm- eller klokkeformede og svømmer ved vekselvis sammentrekning og avslapning av klokken.

Faktaboks

Uttale
medˈuser
Også kjent som
maneter

Formeringen skjer ved kjønnsceller. Maneter er vanligvis særkjønnete, og eggene blir til små larver, såkalte planulalarver. De slår seg oftest ned på et underlag og vokser opp til en fastsittende polypp eller scyphistoma. Denne formerer seg så ved knoppskyting (småmanetene) eller deling (stormanetene), slik at det dannes meduser. Dette er manetenes ukjønnete formering i deres generasjonsveksling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg