bordun (orgelstemme)

Et av Arp Schnitgers mest berømte orgler står i St. Jacobi-kirken i Hamburg.

Artikkelstart

Bordun er en stemme i orgel, bestående av piper som er heldekket i toppen. Bordun tilhører gruppen av labialstemmer, der tonen frambringes ved at luftstrømmen i pipene settes i svingninger når den passerer pipens labium (leppene). Prinsippet er det samme som i en blokkfløyte. Dekkede labialpiper klinger en oktav dypere enn åpne piper av tilsvarende konstruksjon og lengde, og har en svakere og mattere klang.

Faktaboks

Uttale
bordˈun
Etymologi

fransk bourdonner 'summende lyd'

Også kjent som

engelsk stopped diapason, tysk Gedackt

Pipene i bordun bygges vanligvis i tre, men metall er også vanlig. Stemmen kan være både manualstemme og pedalstemme. Som manualstemme forekommer bordun oftest i 8 og 16 fots oktavleie. Som pedalstemme i større orgler også i 32 fots leie, da gjerne med navnet sub-bordun.

I fransk orgelterminologi er stemmens navn Bourdon. I engelsk tradisjon kalles den vanligvis stopped diapason. Stemmen forekommer også med navnet Gedakt, eller Gedackt.

Navnet kommer trolig fra det franske ordet «bourdonner» (summende lyd).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Jan Sverre Knudsen

Hei. Jeg forstår ikke hva som menes med "nummererte partialtoner". Menes det de ulike overtonene som klinger med i lyden som frembringes? Viser "nummerert" da til hvilket nummer overtonen har i overtonerekka? Eller er det en annen forklaring? Det er vel vanligere å si overtone enn partialtone. Jeg synes i alle fall dette bør forklares på en litt mer forståelig måte.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg