aziner
Molekylmodell av pyridin, et azin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
aziner
Lisens: CC BY SA 3.0
aziner
Strukturformel for pyridin, et azin
aziner
Lisens: CC BY SA 3.0
Aziner.

Aziner. Strukturen til noen hovedtyper.

Av /Store norske leksikon ※.

Aziner er organiske forbindelser av karbon, hydrogen og nitrogen.

Faktaboks

Uttale
azˈiner

Etter IUPACs definisjon er aziner forbindelser som har C=N–N=C inne i en karbonkjede, for eksempel (CH3)2C=N–N=C(CH3)2, di(propan-2-yliden)hydrazin. Stoffet vil til daglig oftest bli omtalt som acetonazin etter aceton.

Aziner har også blitt brukt som fellesnavn på en annen type molekyler, nærmere bestemt ringstrukturer som inneholder minst en C=N-gruppe som en del av ringstrukturen. Her vil det enkleste azinet være pyridin, som har kjemisk formel C5H5N. Dette molekylet har samme grunnstruktur som benzen, men der ett av karbonatomene i ringen er byttet ut med et nitrogenatom. Dersom ringen inneholder to nitrogenatomer, kan disse bli omtalt som diaziner. Det mest kjente diazinet er pyrimidin. Dette ringsystemet inngår blant annet i nukleinsyrene (DNA og RNA). IUPAC omtaler slike forbindelser som heterosykliske forbindelser og inkluderer ringforbindelser som har andre ikke-karbonatomer enn nitrogen i ringen, for eksempel oksygen- og/eller svovelatomer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg