John William Strutt Rayleigh

Faktaboks

John William Strutt Rayleigh
Lord
Uttale
rˈeili
Født
12. november 1842, Langford Grove, Essex, England
Død
30. juni 1919, Terling Place, Essex, England
John William Strutt Rayleigh
Av .
Lisens: public domain

Artikkelstart

John William Strutt Rayleigh var en britisk fysiker som særlig er kjent for sine arbeider om spredning av lys i gasser (se rayleighspredning) der han blant annet forklarte hvorfor himmelen er blå og solen er rød når den står lavt på himmelen. Han er også kjent for beskrivelsen av mange typer bølgebevegelse, blant annet overflatebølger i faste stoffer og lydbølger i ulike medier. Han gav også viktige bidrag til utviklingen av hydrodynamikk. Sammen med William Ramsay oppdaget han i 1994 at jordas atmosfære inneholder argon.

Biografi

John William Strutt ble født 12. november 1842 i området Essex i England. I 1971 giftet han seg med Evelyn Balfour, og de fikk tre barn. Da hans far døde i 1873, ble han den andre baron Rayleigh.

Han begynte å studere matematikk og fysikk ved Universitetet i Cambridge i 1961. Han fullførte sin master of Arts i 1868.

1879 ble han den andre han professor i fysikk ved Universitetet i Cambridge, etter Jams Clerk Maxwell. Han hadde denne stillingen til 1884. Fra 1887 til 1905 var han professor i Natural Philosophy ved The Royal Institution of Great Britain.

Lord Rayleigh fikk Nobelprisen i fysikk I 1904 for sine undersøkelser av tettheten av de viktigste gassene og for sin oppdagelse av at luften inneholder argon.

Under første verdenskrig var han president for den regjeringsoppnevnte rådgivende komite for aeronautikk.

I 1873 ble Rayleigh innvalgt som medlem av The Royal Society of London der han var sekretær fra 1885 til 1896 og president fra 1905 til 1908.

Han døde i sitt hjem i Essex den 30. juni 1919.

Fysikeren Rayleigh

Rayleigh er en av de mest allsidige fysikere som har levd. Han offentliggjorde nesten 400 avhandlinger (de første, fra før han ble adlet, under navnet Strutt) innenfor nesten alle områder av fysikken, som fysikalsk kjemi, kapillaritet, optikk, akustikk, elektromagnetisme og hydrodynamikk. Hans bok Theory of Sound (1877–1878, senere nye utgaver) er grunnlaget for den akustiske vitenskapen og teknikk. Rayleigh utviklet her teorien for lyd fra grunnen av. Han var også en fremragende matematiker, og hans arbeider utmerket seg alle ved en klar forståelse av det vesentlige i problemet som han behandlet.

Målenheten rayleigh for fotonradians er oppkalt etter lord Rayleigh.

Rayleigh ble æresdoktor ved Universitetet i Oslo 1902.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg