Large Binocular Telescope, astronomisk teleskop bygd på fjelltoppen Mount Graham i sørøstlige Arizona i et samarbeid mellom USA (50 %), Italia (25 %) og Tyskland (25 %). Teleskopet består av to kompakte, men uvanlig lette hovedspeil med diametrer på 8,4 meter montert ved siden av hverandre. Dette gir samme lyssamlingsevne som ett 11,8 meters speil, mens billedoppløsningen forventes å bli like god som for et 22,4 meters teleskop når lysbuntene fra de to speilene kombineres interferometrisk med adaptiv optikk som automatisk korrigerer for atmosfæriske forstyrrelser. Et vellykket prøvebilde ble tatt med det ene speilet 12. oktober 2005.

Teleskopet kan se lenger ut i universet enn noe annet teleskop og med en klarhet tifold bedre enn den Hubble-romteleskopet gir. Denne uovertrufne observasjonsevnen vil gjøre det mulig å avbilde planeter i fjerne solsystemer og utføre målinger av objekter som ble dannet nær universets begynnelse for ca. 14 milliarder år siden.

Teleskopet har kostet 120 millioner dollar. Speilene er laget ved Universitetet i Arizona, som også har bygd interferometeret sammen med Jet Propulsion Laboratory. Et italiensk konsortium av observatorier har designet det digitale CCD-kameraet benyttet for prøvebildet. Fra tysk side ledes deltakelsen av Max Planck-instituttet for astronomi i Heidelberg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.