absolutt enhetssystem

Artikkelstart

Absolutt enhetssystem er et enhetssystem der alle andre målenheter er avledet av én eller noen få absolutte grunnenheter. En rekke slike systemer har vært i bruk.

I et naturlig enhetssystem, som er spesielt egnet for bruk i teoretisk fysikk, består alle grunnenhetene av universelle naturkonstanter. Da vil for eksempel lyshastigheten c bli en naturlig enhet for fart og elementærladningen e bli en enhet for elektrisk ladning.

Et eksempel på et naturlig enhetssystem er Det atomære system (Hartrees system) som er spesielt velegnet for bruk i atomfysikk. Her blir følgende fire naturkonstanter per definisjon valgt som grunnenheter:

I de forskjellige CGS-systemene brukes tre grunnenheter (centimeter, gram, sekund), og i SI-systemet sju (meter, kilogram, sekund, ampere, kelvin, mol, candela).

Betegnelsen absolutt enhetssystem ble først brukt av Carl Friedrich Gauss på det CGS-systemet han konstruerte som en kombinasjon av det elektriske og det magnetiske, og som nå vanligvis kalles Det gausske CGS-systemet.

I det tidligere brukte tekniske systemet inngår tyngden av et kilogram som grunnenhet. Ettersom tyngden varierer fra sted til sted, blir ikke dette et absolutt system.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg