fart (fysikk)

Artikkelstart

Fart er størrelsen til hastighet, det vil si strekning delt på tid i et uendelig kort tidsintervall.

Hvis et legeme forflytter seg strekningen s i løpet av tiden t, er gjennomsnittsfarten, v, strekningen s dividert med tiden t: v = s/t. SI-enheten for fart er meter per sekund (m/s).

Bokstaven v kommer fra det engelske ordet for hastighet, velocity. Fart måles også ofte i kilometer per time (km/h), til sjøs også i knop, som er én nautisk mil (1852 m) per time. Sammenhengen mellom disse størrelsene er 1 m/s = 1,94 knop = 3,6 km/h.

Bevegelse er relativ

All bevegelse er relativ, derfor også fart. Det innebærer at all fart er fart i forhold til noe. I dagliglivet regnes fart som regel i forhold til jordoverflaten. Et unntak er lyshastigheten i vakuum (ca. 300 000 km/s), som er like stor for alle observatører, samme hvordan de beveger seg i forhold til hverandre.

Farten til et fly i forhold til luften omkring kan bestemmes ved hjelp av pitotrør. Dette måler luftens trykk, og jo raskere luften beveger seg i forhold til flyet, desto mindre trykk måles.

Dopplereffekten, det at reflekterte radiobølger fra et legeme forandrer frekvens avhengig av om legemet nærmer seg eller fjerner seg, kan også brukes til å bestemme fart. Dette prinsippet benyttes i radarkontroller av motorkjøretøyer.

Kommentarer (2)

skrev Sven Nero Kruenes

Foreslår at artikkelen forteller hva som er opphavet til symbolene v, s og t. Det er vanlig (bl.a. Wikipedia og grunnskoleverket Maximum) å forklare at v står for eng. "velocity", s for eng. "stretch" og t for eng. "time". Jeg tror fr. "velocité" ble brukt før den engelske betegnelsen, og "stretch" brukes ikke i engelsktalende land i det hele tatt - der bruker man symbolet d, for "distance". Hva ligger egentlig bak bokstavene v, s og t?

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Sven Nero Kruenes Takk for fint innspill. Fagansvarlig Øyvind Grøn har oppdatert artikkelen med forklaring av v. Beste hilsen Kjell-Olav i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg