Fart er størrelsen til hastighet, det vil si strekning delt på tid i et uendelig kort tidsintervall.

Hvis et legeme forflytter seg strekningen s i løpet av tiden t, er gjennomsnittsfarten, v, strekningen s dividert med tiden t: v = s/t. SI-enheten for fart er meter per sekund (m/s).

Bokstaven v kommer fra det engelske ordet for hastighet, velocity. Fart måles også ofte i kilometer per time (km/h), til sjøs også i knop, som er én nautisk mil (1852 m) per time. Sammenhengen mellom disse størrelsene er 1 m/s = 1,94 knop = 3,6 km/h.

All bevegelse er relativ, derfor også fart. Det innebærer at all fart er fart i forhold til noe. I dagliglivet regnes fart som regel i forhold til jordoverflaten. Et unntak er lyshastigheten i vakuum (ca. 300 000 km/s), som er like stor for alle observatører, samme hvordan de beveger seg i forhold til hverandre.

Farten til et fly i forhold til luften omkring kan bestemmes ved hjelp av pitotrør. Dette måler luftens trykk, og jo raskere luften beveger seg i forhold til flyet, desto mindre trykk måles.

Dopplereffekten, det at reflekterte radiobølger fra et legeme forandrer frekvens avhengig av om legemet nærmer seg eller fjerner seg, kan også brukes til å bestemme fart. Dette prinsippet benyttes i radarkontroller av motorkjøretøyer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. januar 2017 skrev Sven Nero Kruenes

Foreslår at artikkelen forteller hva som er opphavet til symbolene v, s og t. Det er vanlig (bl.a. Wikipedia og grunnskoleverket Maximum) å forklare at v står for eng. "velocity", s for eng. "stretch" og t for eng. "time". Jeg tror fr. "velocité" ble brukt før den engelske betegnelsen, og "stretch" brukes ikke i engelsktalende land i det hele tatt - der bruker man symbolet d, for "distance". Hva ligger egentlig bak bokstavene v, s og t?

20. januar 2017 svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Sven Nero Kruenes Takk for fint innspill. Fagansvarlig Øyvind Grøn har oppdatert artikkelen med forklaring av v. Beste hilsen Kjell-Olav i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.