grunnenheter

Symboler for grunnenhetene i SI-systemet, sammen med symbolene for de naturkonstantene som brukes for å definere hver enkelt enhet
bipm.org.

Artikkelstart

Grunnenheter er målenheter som andre fysiske og tekniske enheter er avledet av, det vil si enhetene for de størrelser som er valgt som grunnstørrelser i et enhetssystem.

Faktaboks

Også kjent som

fundamentale enheter

I sammenheng med måling er begrepet størrelse å oppfatte som en kvantifiserbar egenskap ved naturen slik som tid, lengde, hastighet masse og effekt, mens enhet brukes til å angi verdien eller kvantiteten av størrelsen. Mange av disse størrelsene er avhengig av hverandre, uttrykt gjennom ulike fysiske lover. For eksempel er hastighet beregnet som lengde dividert med tid, mens effekt er gitt av forholdet mellom energi og tid. Disse størrelsene kalles derfor for avledede størrelser, og de tilhørende enheter for avledede enheter.

Grunnstørrelser med de tilhørende grunnenhetene skal derimot ikke kunne avledes av hverandre, og skal være definert slik at de kan reproduseres meget nøyaktig, helst ved hjelp av naturkonstanter. Hvis dette ikke lar seg gjøre med tilstrekkelig nøyaktighet, bestemmes de nå ved hjelp av internasjonale normaler.

I Det internasjonale systemet for enheter (SI-systemet) har en valgt sju grunnenheter. Tabellen nedenfor gir en oversikt over SI-systemets grunnenheter sammen med tilhørende grunnstørrelser.

Grunnenheter i SI

Grunnenhet Symbol Grunnstørrelse Symbol
meter m lengde l
kilogram kg masse m
sekund s tid t
ampere A elektrisk strøm I
kelvin K termodynamisk temperatur T
mol mol stoffmengde n
candela cd lysstyrke Iv

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg