Gamla Uppsala

Gamla Uppsala. De tre store gravhaugene Kungshögarna. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Gamla Uppsala kirke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Gamla Uppsala, fornminnefelt nord for Uppsala, Sverige. Feltet er, som navnet viser, det opprinnelige Uppsala; det gamle midtpunkt for Sveaveldet og sete for Ynglingeætten, den sagnhistoriske kongeætten til svearne.

Gamla Uppsala var en ting- og markedsplass allerede fra folkevandringstiden. Adam av Bremen omtaler i 1070-årene Uppsala som en hedensk kultplass med blant annet et tempel med bilder av Odin, Tor og Frøy.

Ved Gamla Uppsala ligger Uppsala högar, blant annet med de tre Kungshögarna fra yngre folkevandringstid (ca. 475–550) og Tingshögen (eller Domarhögen), samt en rekke mindre hauger og gravplasser fra eldre og yngre jernalder. Ved Kungshögarna står restene av en steinkirke i romansk stil fra ca. 1140, som også var domkirke under Gamla Uppsalas tid som erkebispesete (1164–1273). Kirkens høye vestparti er en rest av et av domkirkens tårn. Inntil haugene ligger museumsbygg for Gamla Uppsala museum fra 2000, tegnet av Carl Nyrén.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg