Faktaboks

Tadeusz Kościuszko
Uttale
kåʃtʃˈuʃkå
Født
4. februar 1746, Merechevschina, Polen-Litauen (nå Belarus)
Død
15. oktober 1817, Solothurn, Sveits
Tadeusz Kościuszko
Tadeusz Kościuszko
Av /Muzeum Narodowe w Warszawie 𝒲.
Tadeusz Kościuszko
Tadeusz Kościuszko
Av /Muzeum Narodowe w Warszawie 𝒲.

Tadeusz Kościuszko var en polsk general og frihetshelt. Han deltok i den amerikanske frihetskrigen i 1775–1783, hvor han ble utnevnt til generalmajor. I 1789 trådte han igjen inn i den polske hær, og han utmerket seg under den polsk-russiske krigen, særlig i slagene ved Zieleńce 18. juni 1792 og Dubienka 18. juli 1892.

Som øverstkommanderende for de nasjonale væpnede styrkene ledet han oppstanden i 1794. Han slo russerne ved Racławice 4. februar 1794, men led nederlag ved Maciejowice 10. oktober 1794 og satt som fange i Russland til 1796. Han ble satt fri under løftet om aldri å returnere til Polen.

Etter løslatelsen dro Kościuszko først til USA og deretter til Frankrike, hvor han var med på å danne et polsk republikansk selskap. Han deltok i organiseringen av de polske legioner i Vest-Europa, men han stolte ikke på Napoleon og var motstander av å knytte Polens sak til ham. I 1808 flyttet Kościuszko til Sveits, hvor han bodde frem til sin død i 1817.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg