Faktaboks

Madison
Uttale
mˈædisən
Innbyggertall
269 840 (2020)

Wisconsin State Capitol i Madison.

.
Lisens: CC BY 2.0

Madison er hovedstad og nest største by i delstaten Wisconsin i USA. Bykjernen ligger på et eid mellom innsjøene Mendota og Monona, 125 kilometer vest for Milwaukee, delstatens største by. Madison har 269 840 innbyggere og danner kjernen for en større byregion med 680 796 innbyggere (US Census, 2020).

Byen er oppkalt etter USAs fjerde president, James Madison.

Næringsliv og kultur

Madison har en raskt voksende befolkning. Byen er hovedsete for University of Wisconsin, grunnlagt i 1848, som sammen med offentlige tjenester og administrasjon danner grunnlaget for byens økonomi. Akademisk forskning og høyteknologisk industri er viktig, blant annet innenfor bioteknologi.

Historie

Området var bebodd av ho-chunk-urfolk før Wisconsin-territoriet ble opprettet i 1836 og Madison ble utpekt til hovedstad. Industrien tok til på 1850-tallet, da byen fikk jernbaneforbindelse. Madison fikk bystatus i 1856.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg