Faktaboks

Charles Baudelaire
Charles Pierre Baudelaire
Uttale
bådlˈɛ:r
Født
9. april 1821, Paris, Frankrike
Død
31. august 1867, Paris, Frankrike
Charles Baudelaire
Charles Baudelaire, fransk dikter og litteratur- og kunstkritiker, en av de mest fremtredende på 1800-tallet. Foto fra circa 1862.

Charles Baudelaire var en fransk dikter og litteratur- og kunstkritiker, en av de mest fremtredende på 1800-tallet.

Biografi

Baudelaires livsskjebne var tragisk. Han kom tidlig i konflikt med stefaren, en høytstående militær, som motsatte seg hans litterære interesser. Hele livet var han plaget av økonomiske bekymringer, og han kjempet mot sykdom og kriser. I perioder brukte han opium og hasj, og erfaringene fra rusmiddelbruket skildret han i Les Paradis artificiels (1860). Han livnærte seg som kritiker og oversetter. Mange regner hans oversettelser av Edgar Allan Poes verker som grunnleggelsen av moderne fransk oversetterkunst.

Baudelaires litteraturkritiske arbeider er samlet i L'Art romantique, kunstkritikken i Curiosités esthétiques. Hans eneste diktsamling, Les Fleurs du mal, som han fikk utgitt i 1857, ble beslaglagt, og seks av diktene ble kjent utuktige. I sine siste leveår utgav han en samling prosadikt, Petits Poèmes en prose (norsk utgave 1981), der han tok opp igjen temaer og motiver fra diktsamlingen. Hans Dagbøker (norsk utgave 1975) er et sterkt vitnesbyrd om hans komplekse sinn.

Litteratur- og kunstkritikk

Baudelaires kunstoppfatning er en original og personlig tolkning av hovedideer fra tysk og engelsk romantikk. Han bygger også på Immanuel Kants beskrivelse av forholdet mellom fornuftserkjennelsen, den moralske dom og den estetiske erfaring. Særlig viktig er den plass han gir den evne han kaller l'imagination, et ord man på norsk gjerne har oversatt med «den skapende fantasi». Dette er en evne som skiller den kreative personlighet fra alle andre. Ved hjelp av den kan kunstneren blant annet uttrykke en enhet og harmoni som ikke eksisterer i sanseverdenen.

Han oppfatter en sammenheng mellom de forskjellige sansedata (for eksempel mellom farger og toner), mellom sanseverdenen og menneskets indre liv, og muligens også mellom menneskets virkelighet og en oversanselig og mer virkelig verden. Disse tankene fikk avgjørende betydning både for symbolistenes kunstsyn og for mange diktere ved begynnelsen av 1900-tallet.

Lyrikk

Også som lyriker var Baudelaire en nyskaper. I hans dikt møter vi et spaltet sinn, et storbymenneske bundet til verden og til den sanselige nytelse, men som også er seg sterkt bevisst nytelsens verdiløshet og livets forgjengelighet. Diktene er preget av angst, livstretthet og melankoli. De kretser ofte om det morbide og makabre, men rommer samtidig en streben mot det skjønne og en søken mot det fullkomne. I Baudelaires diktning forenes derfor idealisme og destruktivitet.

Betydning

Baudelaire var en marginal skikkelse i samtidens franske litteratur, og han skapte ingen skole. Likevel er hans betydning både som dikter og teoretiker så stor at man kan si han representerer et tidsskille innen litteraturhistorien. Ikke bare fikk han avgjørende betydning for symbolismen, men også retninger på 1900-tallet, som surrealismen og den amerikanske «beat»-litteraturen, har mottatt sterke impulser fra ham.

Noen av hans viktigste dikt er gjendiktet av Asbjørn Aarnes og Emil Boyson i Franske dikt (1970). 1861-utgaven av Les Fleurs du mal er gjendiktet av Haakon Dahlen og utgitt i tre bind, Pariserbilete (1996), Reisa og andre dikt (1997) og Spleen og ideal (1999).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Buvik, Per: Poesiens skandale: om Baudelaire, 1996, isbn 82-530-1806-1
  • Holst, Carl Vilhelm: Baudelaires estetikk, 1954
  • Lyhne, Vagn: Savnets vellyst: Charles Baudelaire i det 19. århundrede, 1990, isbn 87-7724-140-1
  • Sartre, Jean-Paul: Baudelaire, 1947
  • Sjöblad, Christina & Lennart Leopold, red.: Baudelaire – det moderna livets betraktare, 1998, isbn 91-88396-13-4
  • Starobinski, Jean: La mélancolie au miroir: trois lectures de Baudelaire, 1990, isbn 2-260-00637-x
  • Aarnes, Asbjørn, red.: Baudelaire og den skapende fantasi, 1967

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg