Faktaboks

Viktor Medvedtsjuk

Viktor Volodymyrovytsj Medvedtsjuk

engelsk transkripsjon Viktor Medvedchuk

Født
7. august 1954
Viktor Medvedtsjuk
Viktor Medvedtsjuk regnes som den mest framtredende Russlandsvennlige politikeren i Ukraina. Foto fra 2019.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Viktor Medvedtsjuk er en ukrainsk politiker, utdannet jurist. Han regnes som den mest framtredende Russland-vennlige politikeren i Ukraina. Han har siden 2018 vært leder for det største pro-russiske partiet i Ukraina, Opposisjonsplattformen – For livet. Han leder også en NGO som arbeider mot ukrainsk medlemskap i EU og NATO.

Medvedtsjuk regnes også blant de ukrainske oligarkene som i kraft av sine store eierandeler i næringslivet øver betydelig politisk innflytelse.

Jurist

I årene 1979–1989 arbeidet Medvedtsjuk som advokat i Kiev, i 1990–1991 var han ukrainsk representant i styret for den sovjetiske advokatforeningen. I 1990 ble han leder for den ukrainske advokatforeningen.

Han grunnla i 1992 det internasjonale advokatfirmaet BIM, og bygde i løpet av de neste årene i samarbeid med den såkalte «Kiev-klanen», et nettverk av ledende ukrainske bedriftsledere, opp en betydelig personlig formue.

Politiker

Medvedtsjuk var i årene 1996–1998 nestleder, fra 1998 leder for Ukrainas forente sosialdemokratiske parti (SDPUo), et parti med sterke bånd til ukrainsk storkapital. Han ble valgt inn i nasjonalforsamlingen Verkhovna Rada i 1997 (suppleringsvalg), 1998 og 2002. Han ble viseformann i Verkhovna Rada i 1998, men avsatt av et flertall av representantene i 2001.

I 2002–2005 var han president Leonid Kutsjmas stabssjef med stor innflytelse på de fleste politiske områder.

Under den politiske krisen vinteren 2013–2014 (Ukraina-krisen) ble Medvedtsjuk beskyldt for å true Ukrainas stabilitet, og sammen med tidligere president Viktor Janukovytsj ble han ført opp på USAs sanksjonsliste. USA satte ham på sanksjonslista i 2014 med den begrunnelsen at han «brukte sine ressurser eller innflytelse til å støtte opp under eller handle på vegne av høytstående russiske regjeringsrepresentanter». Sanksjonene var også knyttet til at Medvedtsjuk skulle ha vært involvert i salg av kull til Russland fra separatistkontrollerte områder i Øst-Ukraina.

Mellom 2005 og 2014 hadde Medvedtsjuk en beskjeden politisk rolle, men til tross for de amerikanske sanksjonene og anklagene om å true Ukrainas stabilitet, fikk han viktige oppgaver etter 2014. Medvedtsjuk har gode forbindelser til Russlands president Vladimir Putin og er fadder til en av Putins døtre. Den vestvendte Petro Porosjenko, som ble valgt til president i 2014, benyttet Medvedtsjuk som budbringer i kommunikasjonen med Putin. Medvedtsjuk har også hatt oppdrag for den ukrainske presidenten med å føre uformelle samtaler med separatistene som har hatt kontrollen over ukrainske territorier i Donbas siden 2014. Samtalene har blant annet dreid seg om fangeutveksling.

I 2018 og 2019 skaffet Medvedtsjuk seg eierskap til tre TV-kanaler som til sammen ble sett av 45 prosent av befolkningen. I februar 2021 ble disse stengt som følge av et dekret fra president Volodymyr Zelenskyj. Begrunnelsen var at kanalenes pro-russiske profil var en trussel mot rikets sikkerhet.

I februar 2021 innførte det ukrainske Sikkerhets- og forsvarsrådet sanksjoner mot Medvedtsjuk og flere andre fordi de skal ha bidratt til å finansiere opprørerne i Øst-Ukraina. Kontoene til de anklagede er fryst for tre år, og de får ikke lov til å drive forretninger i Ukraina.

I mai 2021 ble Medvedtsjuk anklaget for høyforræderi for å ha beriket seg på utvinning av naturressurser på Krimhalvøya som er annektert av Russland. Han ble idømt husarrest, men rømte til Russland i slutten av februar 2022 etter den russiske invasjonen av Ukraina.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg