Verduns historie

Verdun

Aimelaime. CC BY SA 4.0

Verduns historie preges av at byen har en strategisk viktig beliggenhet mellom Frankrike og Tyskland. Byen er mest kjent for forliket i Verdun i 843 og slaget ved Verdun i første verdenskrig.

Verdun er en gammel gallisk by, romernes Verodunum. Ved det berømte «forliket i Verdun» i 843 ble det karolingiske Frankerriket delt i tre riker. Delingen ble grunnlaget for de senere nasjonalstatene Frankrike og Tyskland.

Etter delingen kom Verdun under den midtre delen, Lothringen, og ble tysk riksstad på 1200-tallet. Bispedømmet ble underlagt den franske kongen i 1552. Verdun ble til slutt fransk etter trettiårskrigen, ved freden i Westfalen i 1648.

Verdun har en strategisk meget viktig beliggenhet og spilte en rolle både under Napoleonskrigene og den fransk-tyske krig i 1870–1871.

Franske soldater i skyttergravene under slaget ved Verdun i 1916.

Slaget ved Verdun av Ukjent fotograf. Falt i det fri (Public domain)

Befestningene ble fra 1890-årene modernisert som en av hovedfestningene på Frankrikes østgrense, med hovedvekten lagt på om lag 40 permanente fort og batterier som lå i en ring på høyden utenfor byen.

Fra Marneslaget i 1914 til første verdenskrigs slutt gikk fronten like foran Verdun. De voldsomste kampene fant sted i 1916 under tyskernes store offensiv under general Falkenhayn i februar–august, og franskmennenes avgjørende motangrep under Philippe Pétains ledelse i oktober–november, som førte til at frontene «stivnet».

Anslagsvis 377 000 franske og 337 000 tyske soldater falt under kampene 1916, uten at slaget fikk avgjørende betydning for krigsutfallet på annen måte enn at begge armeer ble sterkt svekket.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.