Faktaboks

Metz
Uttale

mɛs

Centre Pompidou-Metz
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Metz er en by i Frankrike, i regionen Grand Est, hovedstad i departementet Moselle, ved elvemøtet mellom Moselle (Mosel) og dens bielv Seille. Byen har 116 429 innbyggere (2017), med forsteder 285 651 innbyggere.

Metz er en viktig elvehavn og et viktig jernbaneknutepunkt. Byen har en variert industri, særlig næringsmiddelindustri (blant annet bryggerier og hermetikkindustri) og verkstedindustri (spesielt elektroteknisk industri og bilfabrikk). Det finnes et petroleumsraffineri nord for byen, og Metz er en viktig handelsby for landbruksprodukter.

I byen finnes det flere betydelige museer, blant annet kjent galleri og arkeologiske samlinger; i tillegg til forskningsinstitusjoner, botanisk hage. Den indre byen har et gammelt preg. Murer og porter (blant annet Porte des Allemands fra 1445) er delvis bevart, mens vakre bulevarder ellers markerer tidligere befestninger. Byen var før den første verdenskrig blant de sterkest befestede byer i Europa. Ved bysenteret Place d'Armes ligger den gotiske St. Étiennekatedralen (fra 1200–1500-tallet) og rådhuset (fra 1700-tallet). Justispalasset (fra 1700-tallet) har en praktfull barokkfasade. Et spennende eksempel på moderne arkitektur er museet Centre Pompidou-Metz, åpnet i 2010 som en filial av Pompidou-senteret i Paris.

Historie

Metz var det keltiske Divodorum og ble alt på 300-tallet bispesete. På 500-tallet ble byen Austrasias hovedstad. I 870 tilfalt Metz det østfrankiske rike og ble på 1200-tallet riksstad. På riksdagen i Metz forkynte Karl 4 den gylne bulle. I august 1870, under den fransk-prøyssiske krig, lot den franske Rhinarmeen under ledelse av marskalk François Achille Bezaine seg inneslutte i Metz. Den kapitulerte 27. oktober etter et mislykket utbrytningsforsøk. Fra 1871 til 1918 var Metz hovedstad i det da tyske Lothringen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg