Metz

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Metz, by i Frankrike, i regionen Grand Est, hovedstad i departementet Moselle, ved elvemøtet mellom Moselle (Mosel) og dens bielv Seille. 119 500 innbyggere (2012), med forsteder 389 850 innbyggere. Viktig elvehavn og jernbaneknutepunkt. Metz har en variert industri, særlig næringsmiddelindustri (bl.a. bryggerier og hermetikkindustri) og verkstedindustri (spesielt elektroteknisk industri og bilfabrikk). Petroleumsraffineri nord for byen. Viktig handelsby for landbruksprodukter.

Faktaboks

uttale:

mɛs

Flere betydelige museer, bl.a. kjent galleri og arkeologiske samlinger; forskningsinstitusjoner, botanisk hage. Den indre by har et gammelt preg. Murer og porter (bl.a. Porte des Allemands 1445) er delvis bevart, mens vakre bulevarder ellers markerer tidligere befestninger. Byen var før den første verdenskrig blant de sterkest befestede byer i Europa. Ved bysenteret Place d'Armes ligger den gotiske St. Étiennekatedralen (1200–1500-tallet) og rådhuset (1700-tallet). Justispalasset (1700-tallet) har en praktfull barokkfasade. Et spennende eksempel på moderne arkitektur er museet Centre Pompidou-Metz, åpnet i 2010 som en filial av Pompidou-senteret i Paris.

Historikk

Metz var det keltiske Divodorum og ble alt på 300-tallet bispesete. På 500-tallet ble byen Austrasias hovedstad. I 870 tilfalt Metz det østfrankiske rike og ble på 1200-tallet riksstad. På riksdagen i Metz forkynte Karl 4 den gylne bulle. – I august 1870, under den fransk-prøyssiske krig, lot den franske Rhinarmeen under ledelse av marskalk François Achille Bezaine seg inneslutte i Metz. Den kapitulerte 27. oktober etter et mislykket utbrytningsforsøk. 1871–1918 var Metz hovedstad i det da tyske Lothringen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg