Mandø

Mandø
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Mandø er en øy som ligger i Vadehavet, ved Vester Vedsted sydvest for RibeJylland i Danmark, og tilhører Esbjerg kommune. Øya har et areal på 7,6 km², og har 27 innbyggere i 2019. Den er forbundet til fastlandet med en vei som oversvømmes ved høyvann. Mellom Mandø og fastlandet går traktorbusser som også kan kjøre ved høyvann.

Mandø består hovedsakelig av marskland, og bebyggelsen ligger ved øyas høyeste punkt, 12 meter over havet. Mandø nevnes første gang i kong Valdemars Jordebok fra 1231, og den første kirken skal ha blitt bygget i 1340. Den nåværende Mandø kirke ble oppført i 1639, mens våpenhuset ble tilføyet i 1727. Mandø var krongods til 1741, og befolkningen levde opprinnelig av fiske og sjøfart. I dag utgjør turisme og landbruk det viktigste næringslivet. Mandøhuset lokalmuseum, Mandø Mølle fra 1832 ble ferdig restaurert i 2008, Mandø kro er åpen hele året. Minnestein over Dronning Dagmar som ifølge sagnet tråkket på dansk jord her i 1205 for første gang.

I en bue øst for byen ligger Bydiget, oppført i 1887, mens Havnediget som omslutter den nordlige delen av øya ble oppført i 1937.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg