Mandø
Mandø
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Mandø er en øy som ligger i Vadehavet, ved Vester Vedsted sydvest for RibeJylland i Danmark, og tilhører Esbjerg kommune. Øya hadde 31 innbyggere i 2022 og har et areal på 7,6 kvadratkilometer. Den er forbundet til fastlandet med en vei som oversvømmes ved høyvann. Mellom Mandø og fastlandet går traktorbusser som også kan kjøre ved høyvann.

Mandø består hovedsakelig av marskland, og bebyggelsen ligger ved øyas høyeste punkt, 12 meter over havet. Mandø nevnes første gang i kong Valdemars jordebok fra 1231, og den første kirken skal ha blitt bygget i 1340. Den nåværende Mandø kirke ble oppført i 1639, mens våpenhuset ble tilføyet i 1727. Mandø var krongods til 1741, og befolkningen levde opprinnelig av fiske og sjøfart. I dag utgjør turisme og landbruk det viktigste næringslivet. Mandøhuset er lokalmuseum, Mandø Mølle fra 1832 ble ferdig restaurert i 2008, Mandø kro er åpen hele året. Mandø har minnestein over dronning Dagmar som ifølge sagnet for første gang tråkket på dansk jord her i 1205.

I en bue øst for byen ligger Bydiget, oppført i 1887, mens Havnediget som omslutter den nordlige delen av øya ble oppført i 1937.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg