Gravender i paringstiden om våren, hannen til venstre. Litauen. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

gravand

Gravand med unger på grunt vann, Texel, Nederland.
Gravandunger
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Gravand er en fugleart i andefamilien. Den er på størrelse med en ærfugl, men med lengre hals og en fasong som likner mer på en gås. Den er fint farget i markerte felter med hvitt, brunt og mørkegrønt. Nebbet er rødt, og hannen har en stor rød knøl på nebbroten. Ellers er begge kjønn like hele året.

Faktaboks

Også kjent som
Tadorna tadorna, fagergås

Utbredelse og bestand

Gravand, hann.
Lisens: CC BY SA 3.0

Gravanden hekker i det nordvestlige Europa og deler av Sentral-Asia. I Norge finnes den langs kysten og kystnære ferskvann nord til Finnmark.

Arten er en trekkfugl, og overvintrer langs kysten av Vest-Europa. Spredte eksemplarer kan vår og høst opptre i innlandet i Sør-Norge. Den norske hekkebestanden er anslått til 2000–5000 par.

Levevis

Fuglene graver ofte en meterlang gang i jord eller sand inn til et reirkammer, men hekker også under store steinblokker, båtnaust eller tette einerbusker. I Sverige hekker de også i hule trær. Hunnen legger 10–12 egg, men atskillig større kull av både egg og unger har blitt observert, noe som må ha skyldes at flere hunner har samarbeidet.

Et markert fellingstrekk resulterer i at tusener av gravender samler seg på bestemte lokaliteter ute på havet i juli, mens de feller alle de store vingefjærene på en gang, noe som gjør at de ikke er i stand til å fly.

Gravanden lever av snegler og andre bunndyr som den filtrerer ut av mudder i gruntvannsområder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg