Gravand, hann.

Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Gravand, fugleart i andefamilien. Har noen steder blitt kalt ringgås. Stor som en ærfugl, men med lengre hals og mer gåsefasong. Fint farget i markerte felter med hvitt, brunt og mørkegrønt. Nebbet rødt, og hannen med en stor rød knøl på nebbroten. Ellers er begge kjønn like hele året.

Hekker i det nordvestlige Europa og deler av Sentral-Asia. I Norge langs kysten iberegnet nærliggende ferskvann nord til Finnmark.

Graver ofte en meterlang gang i jord eller sand inn til et reirkammer, men hekker også under store steinblokker, båtnaust eller tette einerbusker, i Sverige også i hule trær. Legger 10–12 egg, men atskillig større kull av både egg og unger er iakttatt og skyldes at flere hunner må ha samarbeidet.

Et markert fellingstrekk resulterer i at tusener av gravender samler seg på bestemte lokaliteter ute på havet i juli, mens de feller alle de store vingefjærene på en gang så de ikke kan fly.

Lever av snegl og andre bunndyr som den filtrerer ut av mudder i gruntvannsområder.

Den norske hekkebestanden er anslått til 2000–5000 par. Trekkfugl, som overvintrer langs kysten av Vest-Europa. Spredte eksemplarer kan vår og høst opptre i innlandet i Sør-Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.