gravand

Gravand, hann.

av . Begrenset gjenbruk
Gravand, hann. av . CC BY SA 3.0
Gravand, hann. av . CC BY SA 3.0
Gravand, Tadorna tadorna av . CC BY SA 3.0

Gravand, fugleart i andefamilien. Har noen steder blitt kalt ringgås. Stor som en ærfugl, men med lengre hals og mer gåsefasong. Fint farget i markerte felter med hvitt, brunt og mørkegrønt. Nebbet rødt, og hannen med en stor rød knøl på nebbroten. Ellers er begge kjønn like hele året.

Faktaboks

Også kjent som
eller fagergås
Tadorna tadorna

Utbredelse

Hekker i det nordvestlige Europa og deler av Sentral-Asia. I Norge langs kysten iberegnet nærliggende ferskvann nord til Finnmark.

Forplantning

Graver ofte en meterlang gang i jord eller sand inn til et reirkammer, men hekker også under store steinblokker, båtnaust eller tette einerbusker, i Sverige også i hule trær. Legger 10–12 egg, men atskillig større kull av både egg og unger er iakttatt og skyldes at flere hunner må ha samarbeidet.

Fjærfelling

Et markert fellingstrekk resulterer i at tusener av gravender samler seg på bestemte lokaliteter ute på havet i juli, mens de feller alle de store vingefjærene på en gang så de ikke kan fly.

Næring

Lever av snegl og andre bunndyr som den filtrerer ut av mudder i gruntvannsområder.

Bestand

Den norske hekkebestanden er anslått til 2000–5000 par. Trekkfugl, som overvintrer langs kysten av Vest-Europa. Spredte eksemplarer kan vår og høst opptre i innlandet i Sør-Norge.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg