gravand

Gravand, Tadorna tadorna
Lisens: CC BY SA 3.0
Gravand, hann.
Lisens: CC BY SA 3.0
Gravand, hann.
Lisens: CC BY SA 3.0

Gravand, hann.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gravand, fugleart i andefamilien. Har noen steder blitt kalt ringgås. Stor som en ærfugl, men med lengre hals og mer gåsefasong. Fint farget i markerte felter med hvitt, brunt og mørkegrønt. Nebbet rødt, og hannen med en stor rød knøl på nebbroten. Ellers er begge kjønn like hele året.

Faktaboks

også kjent som:
eller fagergås
Tadorna tadorna

Utbredelse

Hekker i det nordvestlige Europa og deler av Sentral-Asia. I Norge langs kysten iberegnet nærliggende ferskvann nord til Finnmark.

Forplantning

Graver ofte en meterlang gang i jord eller sand inn til et reirkammer, men hekker også under store steinblokker, båtnaust eller tette einerbusker, i Sverige også i hule trær. Legger 10–12 egg, men atskillig større kull av både egg og unger er iakttatt og skyldes at flere hunner må ha samarbeidet.

Fjærfelling

Et markert fellingstrekk resulterer i at tusener av gravender samler seg på bestemte lokaliteter ute på havet i juli, mens de feller alle de store vingefjærene på en gang så de ikke kan fly.

Næring

Lever av snegl og andre bunndyr som den filtrerer ut av mudder i gruntvannsområder.

Bestand

Den norske hekkebestanden er anslått til 2000–5000 par. Trekkfugl, som overvintrer langs kysten av Vest-Europa. Spredte eksemplarer kan vår og høst opptre i innlandet i Sør-Norge.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg