Amu-Darja

Amu-Darja elven i nærheten av Khiva, Usbekistan
Amu-Darja
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Amu-Darjas tilløpselv Pjandsj danner grense mellom Tadsjikistan og Afghanistan.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Amu-Darja er ei av Sentral-Asias lengste elver, og dannes av sammenløpet mellom elvene Vakhsj og Pjandzj på grensen mellom Afghanistan og Tadsjikistan.

Faktaboks

Uttale
amˈu-darjˈa
Også kjent som

oldtidens Oxus

I sitt øvre løp følger Amu-Darja Afghanistans nordgrense mot Tadsjikistan, Usbekistan og Turkmenistan. Deretter renner den inn i Turkmenistan før den rundt 400 kilometer lenger nordvest møter grensen mot Usbekistan som den følger et stykke. Elva renner så inn i Usbekistan og munner til slutt ut i den sørlige delen av Aralsjøen i et stort delta.

Selve Amu-Darja er rundt 1415 kilometer lang, men ofte telles elveløpet helt opp til Pjandsj’ kilde i Pamir-fjellene med, og regnet på denne måten blir Amu-Darjas totale lengde 2540 kilometer.

Både Usbekistan og Turkmenistan driver omfattende bomullsproduksjon, noe som er svært vannkrevende. Begge land avleder derfor store mengder vann fra Amu-Darja. I Turkmenistan leder blant annet Karakum-kanalen, en av verdens største irrigasjons- og vannforsyningskanaler, vann fra Amu-Darja 1400 kilometer gjennom ørkenen fra landets østligste hjørne via hovedstaden Asjkhabad til kysten av Det kaspiske hav.

Den utstrakte avledningen av vann har ført til økologiske utfordringer i og langs Amu-Darja, samt til at elva ikke lenger når helt fram til Aralsjøen. Dette har resultert i en omfattende inntørking av sjøen og det omkringliggende deltaet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg