Jinja

I utkanten av Jinja møter Den hvite Nil Afrikas største innsjø, Victoriasjøen.
Owen Falls-demningen ble ferdigstilt i 1954, og er 31 meter høy og 831 meter lang.
Demningen skiftet senere navn til Nalubaale-demningen.
Rafting er en populær aktivitet for mange turister som besøker Jinja.

Artikkelstart

Jinja er en by i Uganda, nær Den hvite Nils utløp fra Victoriasjøen, 80 kilometer nordøst for hovedstaden Kampala. Byen ligger 1204 meter over havet og kjennetegnes av et behagelig tropisk klima med to årlige nedbørsperioder. Jinja har 76 188 innbyggere (2014). Byen er administrasjons- og handelssenter i Jinja-distriktet, hvor det bor rundt 471 000 mennesker.

Faktaboks

Uttale
dʒˈindʒa

Næringsliv

Jinja ligger i et rikt jordbruksdistrikt og regnes for å være en av de største økonomiene i Uganda. Produksjon av landbruksvarer som avokado, mais, tomater og bananer er en viktig del av byens handelsprodukter. Byen har også en variert forbruksvareindustri, og det produseres blant annet tekstiler, møbler og forskjellig typer håndarbeider.

De siste tiårene har turisme og reiseliv blitt en viktig del av byens økonomiske fundament. Jinja blir ofte omtalt som «Øst-Afrikas eventyrhovedstad», blant annet er rafting, strikkhopping, hesteridning og sykling populære aktiviteter i området. Byen er også sete for en rekke universiteter og utdanningsinstitusjoner.

Historie

Jinja var en fiskerlandsby og et knutepunkt for handel mellom Uganda og Kenya på 1800-tallet. Med sin strategiske beliggenhet ved Den hvite Nil og Victoriasjøen gjorde den britiske kolonimakten Jinja til et administrativt senter i Busia-regionen i 1907.

Byen ble etter hvert et viktig industrisenter i Uganda og er spesielt kjent for Owen Falls-kraftverket, som ble bygget i 1954. I 1999 ble et nytt kraftverk, Kiira hydroelekriske kraftverk, ferdigstilt. Jinja fikk offisielt bystatus i 1956.

Samferdsel

I sentrum og i bynære områder er motorsykkeltaxier, også kjent som Boda Boda, et mye brukt transportmiddel i Jinja. Matatuer, som er privatdrevne minibusser med plass til 15 personer, står for en vesentlig del av byens transport til nærliggende områder og til hovedstaden Kampala. Byen har også veiforbindelse til de større byene i Uganda og til nabolandet Kenya.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg