Andrej Babiš

Faktaboks

Andrej Babiš
uttale:

'andrej b'abisj

født:
2. september 1954, Bratislava
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Andrej Babiš er en tsjekkisk forretningsmann og politiker. Han har vært statsminister i Tsjekkia siden desember 2017. Babiš er leder for partiet ANO, som han grunnla i 2011. Han ble innvalgt i Deputertkammeret i 2013.

I perioden mellom januar 2014 og mai 2017 var Babiš vise-statsminister og finansminister i en koalisjonsregjering ledet av sosialdemokraten Bohuslav Sobotka.

Ved valget til nasjonalforsamling i oktober 2017 ble ANO det største partiet, og Babiš dannet en mindretallregjering med medlemmer av ANO og uavhengige. Denne regjeringen ble oppløst av president Zemani juni 2018. Månededen etter fikk Babiš, takket være stemmene til kommunistpartiet KSČM, flertall i nasjonalforsamlingen for en mindretallregjering mellom ANO og det sosialdemokratiske ČSSD.

Babiš eier selskapet Agrofert, som er Tsjekkias fjerde største. han er landets nest rikeste person.

Bakgrunn

Babiš vokste opp i en slovakisk familie i Bratislava, og flyttet til Praha etter Fløyelsrevolusjonen i 1989. Mye av oppveksten tilbrakte Babiš i Sveits og Frankrike, ettersom faren jobbet med utenrikshandelsspørsmål i FN og GATT for Tsjekkoslovakia. Andrej Babiš er utdannet fra Den økonomiske høyskolen i Bratislava. Han ble medlem av det tsjekkoslovakiske kommunistpartiet i 1980 og jobbet utover på 1980-tallet i kjemiselskapet Petrimex, som drev utenrikshandel. Babiš var tsjekkoslovakisk utenrikshandelsrepresentant i Marokko i 1985-1991.

Agrofert

Etter å ha vendt hjem fra Marokko omgjorde han, sammen med nære betrodde og med lån fra den US-amerikanske Citibank, statsselskapet Petrimex til et privat holdingselskap, Agrofert. I 1993 ble Babiš direktør for dette selskapet, som driver innen landbruk, kjemi og næringsmidler. Selskapet er Tsjekkias største private arbeidsgiver og eier 1,6 prosent av landets landbruksareal.

Et datterselskap av Agrofert kjøpte i 2013 opp viktige massemedier i Tsjekkia, blant annet de ledende avisene Mladá Fronta DNES og Lidové Noviny samt internettportaler og kringkasting.

ANO

Babiš grunnla i 2011 partiet ANO, som ved valget to år seinere ble nest størst og gikk inn i Bohuslav Sobotkas koalisjonsregjering sammen med sosialdemokratene (ČSSD) og kristeligdemokratene (KDU–ČSL). Det har stått strid rundt Babiš, som regnes som en nær alliert med landets president Miloš Zeman. Den populistiske og uvørne Zeman og den teknokratiske Sobotka ble samtidig regnet som motpoler i tsjekkisk politikk.

Kontroverser

Det er kontroverser rundt Babiš’ sammenblanding av politiske verv og økonomiske disposisjoner. I 2017 ble han fratatt sin parlamentariske immunitet etter anmodning fra politiet. Saken dreide seg om ulovlig skatteplanlegging og antatt misbruk av EU-midler. Disse kontroversene er hovedårsak til at Babiš ikke fikk med seg andre partier i regjeringen han leder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg