Tordis Maurstad

Faktaboks

Tordis Maurstad
Tordis Elfrida Witzøe Maurstad
Født
24. desember 1901, Kristiansund
Død
10. januar 1997, Oslo
Tordis Maurstad
Av .
Tordis Maurstad som Julie i Frøken Julie på Det norske teatret 1951.
Av /Dagbladet/Norsk Folkemuseum.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Artikkelstart

Tordis Maurstad var en norsk skuespiller. Hun debuterte i 1923, som Sara i Johan Falkbergets Fjellsjøheidningen, Edvard Drabløs' teaterturné på Flisa. Gjennom praktisk talt hele karrieren var hun ved Det Norske Teatret, der hun hadde stor betydning som en av ensemblets mest særpregede kunstnere i et krevende repertoar.

Hun viste talentet sitt i roller som Evelinde og Helga i Arne Garborgs Læraren samt i tittelrollene i Eugene O'Neills Anna Christie, August Strindbergs Frøken Julie og Federico García Lorcas Yerma. I tillegg kommer fru Stordal i Kranes konditori, Alice i Strindbergs Dødsdansen, Mary Tyrone i O'Neills Lang dags ferd mot natt og fru Alving i Henrik Ibsens Gengangere – den siste også i TV. Lang dags ferd mot natt fikk hun dessuten Kritikerprisen for i 1962.

Hun viste en spesiell lydhørhet for stemningene i Anton Tsjekhovs skuespill, som Sonja i Onkel Vanja, Masja i Tre systrer, Arkadina i Måken og godseierfruen i Kirsebærhaven.

I tillegg tolket hun roller i antikke dramaer, som tittelrollene i Antigone og Medeia, og i renessansestykker, som William Shakespeare-karakterene Rosalinde i As You Like It og Olivia i Twelfth Night.

I moderne nynorske dramaer av Tore Ørjasæter, Tarjei Vesaas og Aslaug Vaa var hun en følsom psykolog med menneskekunnskap og poetisk sans.

Hun var først gift med Alfred Maurstad og deretter med Helge Krog, og hun var mor til Toralv Maurstad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg