Faktaboks

Thomas Quellinus

Thomas Qvellinus

Født
17. mars 1661, Antwerpen, Belgia
Død
september 1709, Antwerpen, Belgia

Thomas Quellinus: Korsfestelsen, Kristus på korset med Maria og apostelen Johannes. Bevarte deler av Fredenhagen alter 1697. Mariakirken i Lübeck, Tyskland

.
Lisens: CC BY SA 3.0

Thomas Quellinus: Marselis-Rodsteenske gravmonument 1702-04. Århus Domkirke, Danmark

.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Thomas Quellinus var en flamsk, barokk billedhugger. Han tilhørte den kjente kunstnerfamilien Quellinus og var sønnen til Artus Quellinus den yngre.

Bakgrunn

Thomas Q. fikk sin første utdannelse i farens verksted i Antwerpen. Han dro så til London, der han samarbeidet med sin bror, Artus Quellinus 3, kalt Arnold Quellin. I 1689 kom Thomas Q. til København der han raskt ble kjent som en fremragende kunstner både i Danmark og Nord-Europa. Thomas Q. drev et stort verksted med mange elever og medhjelpere. Verkstedet produserte rundt 25 store og viktige gravmonumenter til kirker i Danmark og Nord-Tyskland.

Verkene hans er utført i flamsk høybarokk, sterkt preget av stilen til Bernini, men også tydelig påvirket av de frodige formene i maleriene til Rubens. I 1701 deltok Thomas Q. i en kunstnergruppe som skriftlig anmodet danskekongen om å opprette en utdanningsinstitusjon for kunstnere. Denne henvendelsen var den første spiren til opprettelsen av Det kongelige Danske Kunstakademi i 1754.

Verker

Kort etter ankomsten til København i 1689 utførte Thomas Q. Marmorgravmælet til feltherre og greve Hans Schack i Trinitatis kirke. Faren, Artus Quellinus hadde laget tegningene til gravmælet.

Samme år bestilte Ulrik Frederik Gyldenløve et stort gravmonument til sitt i kapell i Vor Frue Kirke i København. Gravmælet for Ulrik Frederik Gyldenløve ble utført i løpet av 1690-årene i hvit, rød og svart marmor med forgylte detaljer, typiske materialer for verkene til Thomas Q. En knelende Gyldenløve på en høy sokkel var midtpunktet i en stor oppbygging flankert av søyler.

Gravmælet fikk omfattende skader da kirken brant i 1728 og deretter omtrent helt ødelagt ved bombeangrep i 1807. I dag er det bare rester av sarkofagen igjen. Oppdraget fra Gyldenløve var viktig for hans videre karriere både i Danmark og Nord-Tyskland.

Høyalteret i Mariakirken i Lübeck, Tyskland, innviet i 1697, regnes som hans største og betydeligste arbeid. Det fikk navnet Fredenhagen alter etter oppdragsgiveren kjøpmannen Thomas Fredenhagen. Alteret var utført i hvit og svart marmor og porfyr, men ble ødelagt under andre verdenskrig og det er bare enkelte deler bevart. Korsfestelsesgruppen og predellaen ble restauerert i 1977 og året etter stilt opp i Mariakirken.

En Byste av Fredenshagen, som opprinnelig også hørte til alteret, er et godt eksempel på hvor dyktig Thomas Q. var til å skape levende portretter. Kjøpmannen er utstyrt med en overdådig parykk og det realistisk utførte ansiktet viser at han både er tenksom og bestemt. Bysten er nå på St. Annen Museum i Lübeck.

Blant de senere viktige verkene til Thomas Q. er gravkapellet som Thomas Kingo bestilte i 1702, i Fraugde kirke ved Odense, med gravmælet for Thomas Kingo og hans hustru. I 1702-1704 utførte han det Marselis-Rodsteenske gravmonument i Århus Domkirke og i 1705 gravkapellet til den danske kansleren J.H. von Lentes i Domkirken i Lübeck.

Thomas Q. laget også flere hageskulpturer. I Sommerhagen i St. Petersburg er det i dag tre statuer som forestiller Minerva, Ceres og Nymfe (eller Flora). Statuene er muligens de tre gjenværende av en opprinnelig større gruppe fra 1690-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg