Faktaboks

Tgs

Tgs Nopec Geophysical Company ASA

Offisielt navn
TGS AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
22.05.2018
Styreleder
Sven Børre Larsen

Tgs Nopec Geophysical Company ASA er et norsk seismikkselskap som samler inn seismiske data fra marine områder. Selskapet regnes som verdens største seismikkselskap og operer og samler inn data over hele verden. Selskapets administrasjon og stab har hovedkvarter i Asker utenfor Oslo og kontorer i Stavanger, Bedford i Storbritannia, West Perth i Australia, Russland og Houston i USA.

I 2018 hadde selskapet en omsetning på 614 millioner dollar (5316 millioner kroner) og rundt 580 ansatte. I desember 2019 hadde selskapet en antatt markedsverdi på 32,9 milliarder kroner. I april 2015 ble verdien av selskapet anslått til 18 milliarder norske kroner. Største eier i november 2019 var Folketrygdfondet med 9,48 prosent.

Databank med seismiske data

Selskapet har samlet inn en databank med seismiske data og en har en digital bank over data fra borehull. Slike data er viktige for å finne olje- og gassforekomster og for å anslå størrelsen på mulige funn. For olje- og gasselskapene er dette viktig informasjon når de skal gi anbud på nye felt og for å starte boring etter forekomster. Selskapet leier skip til å utføre seismiske undersøkelser og har en stab av eksperter på seismikk og tolkning av geologiske data fra undersøkelsene. Seismikkdata innhentes enten ved at selskapet skyter seismikk på egen regning og senere selger data eller som oppdrag for kunder.

Hovedområdet for innsamling av data har vært Mexicogolfen, Nordsjøen, Norskehavet og havområdene rundt Australia. Det har også vært utført seismiske undersøkelser og samlet inn data i andre områder, blant annet i Egypt.

Oppkjøp og oppkjøpsplaner

i 2019 kjøpte TGS selskapet Spectrum og i august 2020 meldte media at selskapet la inn et bud på konkurrenten PGS. Dersom budet blir akseptert vil det representere vill det føre til at selskapet får en dominerende plass på multiklient-markedet med en markedsandel som øker fra 30 prosent til 45 prosent.

Usikkerheten fremover

Selskapets verdi er knyttet til fremtidig mulig markedsvekst. Seismikkbransjen er imidlertid sårbar for markedssvingninger. Seismiske data er på lang sikt nødvendig for å opprettholde produksjon av olje og gass. På kort sikt er man avhengig av etterspørsel og selskapenes evne til å investere. Kostnaden med å innhente data avhenger også av tilgangen på skip og mulige konkurrenter som kan tilby tilsvarende tjenester.

Den teknologiske utviklingen og mulig skifte til alternative energikilder kan bety at selskap som tilbyr seismiske data til olje- og gassnæringen mister sitt marked. Aksjekurser på seismikkselskap kan svinge raskt. Et eksempel er seismikkselskapet Axxis Geo Solutions som de siste fire månedene av 2019 fikk redusert verdien til en tredjedel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Tgs
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
71.122 Geologiske undersøkelser

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg