komp

Saksofonist Joshua Redman «kompes» av bassist Reuben Rogers og trommeslager Kendrick Scott. I Redmans musikk, og jazz generelt, er interaksjon mellom komp og solist svært viktig.

Artikkelstart

Komp er i norsk musikersjargong rytmeseksjonen i et band eller jazzgruppe. Ordet er en forkortelse av akkompagnement, og blir brukt i både jazz, rock og annen populærmusikk. Begrepet kan omhandle alle instrumenter som ledsager en melodi, men i rytmisk musikk består ofte kompet av et eller flere akkordinstrumenter som gitar og keyboards, et bassinstrument og trommer og andre perkusjonsinstrumenter.

Faktaboks

Etymologi

av akkompagnere

«Kompet» underbygger melodiinstrumentet, i populærmusikk ofte en vokalist, med harmonisk og rytmisk informasjon, som regel i form av akkorder, basstoner og stødig rytmisk underdeling. I jazzimprovisasjon er solistens interaksjon med kompet svært viktig, og man hører gjerne imitasjon og «spørsmål og svar» mellom solist og rytmeseksjon i solopartiene. Et jazzkomp kan også utfordre solisten med uventede harmoniske eller rytmiske vendinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg