Faktaboks

Uttale
terenggˈanu

Terengganu er en delstat i Malaysia, ved Sør-Kina-havet på østkysten av Malayahalvøya. Delstaten har et areal på 13 035 kvadratkilometer med 1 275 100 innbyggere (2021). De største befolkningsgrupper er malayere (94,7 prosent), kinesere (2,6 prosent) og indere (0,2 prosent). Befolkningen er konsentrert til den 240 kilometer lange, men smale kystsletta. Innenfor denne sletta hever skogkledde åser og fjell seg til 2000 meter over havet. Største by er hovedstaden Kuala Terengganu.

Delstatens overhode

Terengganu er et konstitusjonelt og arvelig monarki. Delstatens overhode har tittel av sultan og har sete i Kuala Terengganu.

Økonomi og næringsliv

Det produseres rågummi, palmeolje, kakao, bananer, vannmelon og morbær, og det drives hogst av de store skogresursene. Fra kontinentalsokkelen utvinnes store mengder råolje og naturgass. Petroleumsindustrien er konsentrert til Kerteh (med havnen Tanjung Berhala), hvor det finnes både raffinerier og stålverk. Annen industri omfatter lettindustri med bearbeiding av jordbruks- og skogbruksproduktene. Det drives fiske langs kysten.

Historikk

Terengganu ble formelt etablert som egen stat i 1724. På midten av 1700-tallet kom Terengganu under thailandsk kontroll. Storbritannia overtok styret i 1909 som følge av en britisk-thailandsk avtale. Terengganu ble en del av Malayaføderasjonen i 1948 og av Malaysia i 1963.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg