Teater i Argentina

Teateret i Argentina går så langt tilbake som 1610 da jesuittiske misjonærer brukte det i forbindelse med sin virksomhet. Et romantisk teater oppstod på midten av 1800-tallet og en rekke teatre ble bygd. Sirkus ble populært og kom til å påvirke den argentinske teatertradisjonen. Sainetes gaucheros var betegnelsen på en folkelig og satirisk dramatisk sjanger knyttet til konflikter på landsbygda, og i en moderne form kom den til å representere virkeligheten til de tallrike fattige europeiske immigrantene som strømmet til Argentina. Den folkelige sainetes blandet seg etter hvert med europeisk realisme og naturalisme, og dramatikken til Florencio Sánchez (1875–1910), som hentet sitt stoff fra folks dagligliv, sprang ut fra denne krysningen.

Nyere teater

En ny teaterbevegelse skjøt fart i 1930-årene slik som med Teatro del Pueblo som ble grunnlagt av Leónidas Barlettas, som ville utvikle et nytt publikum. Teaterkompaniet La Máscara ble startet av Juan B. Justos i 1939 og spilte ny internasjonal dramatikk. Dramatikeren Carlos Gororstiza ble en sentral regissør gjennom sine oppsetninger med La Máscara som var preget av søken etter både det sosiale, nasjonale og politiske. Osvaldo Dragún var påvirket av Brecht og ekspresjonismen og skrev dramatikk for den såkalte peronismen. Han startet teatergruppen Fray Mocho. Til tross for politisk uro har teateret i Argentina virket forbløffende vitalt siden 1950-årene, og fra 1960-årene vokste det frem en ny generasjon dokumentarisk inspirerte teaterfolk og dramatikere. Artaud og absurdismen satte sitt preg på en dramatiker som Eduardo Pavlovsky, psykiater og spesialist på psykodrama. Han ville belyse den aktuelle situasjonen i 1970-årene, slik som i El señor Galindoz, et stykke om fysisk og mental tortur.

Teatro Abierto har oppmuntret til ny eksperimentering i senere år. To av de viktigste større teatrene i Buenos Aires er nasjonalteateret Cervantes og stadsteateret San Martín. Det finnes også rituelle teaterformer knyttet til de etniske minoritetene, kreolsk sirkus og folkelige festivaler og karneval.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg