Sverre Bratland

Faktaboks

Sverre Bratland
Født
2. juni 1917, Hemnes
Død
29. april 2002

Sverre Bratland var en norsk offiser. Han kjempet i felttoget i Norge og senere i britisk tjeneste under andre verdenskrig.

Bratland vokste opp med ti søsken. Han gikk på skolen frem til han ble 14, da han begynte å jobbe på gården. Han gikk deretter befalskolen ved 6. divisjon, og ble der sersjant.

Under andre verdenskrig

Ved andre verdenskrigs utbrudd var Bratland en del av ski-kompaniet som kjempet ved Gratangen. Han ble såret i et tysk luftangrep på Bodø og havnet på sykehuset der.

Sommeren 1941 flykter han til Sverige, før han i 1942 dro til Storbritannia og ble en del av den norske brigaden i Skottland. Her deltok han i offisersseleksjon og blir valgt til å tjenestegjøre som offiser i det britiske forsvaret. Han gikk i land i Normandie få dager etter d-dagen.

Han ble såret i tjeneste, og måtte ligge på sykehuset en måned før han kunne returnere. Han ble såret igjen i Nord-Tyskland en av de siste dagene før krigen var slutt. Bratland fikk flere britiske dekorasjoner for hans rolle under krigen, blant annet Military Cross.

Etter krigen

Etter krigen gikk Bratland inn i en lang karriere i Forsvaret. Han studerte blant annet ved den svenske Forsvarshögskolan i Stockholm.

Han var bataljonssjef for en bataljon i Brigaden i Sør-Norge, før han i 1966 ble stabssjef for øverstkommanderende i Norge-Norge. Senere ble han sjef 6. divisjon, den største avdeling i Norge.

Bratland var også stabssjef for Natos kommando i nord før han som siste stilling før pensjonsalder var sjef for Distrikskommando Østlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg