Sverre Bratland

Faktaboks

Sverre Bratland
Født
2. juni 1917, Hemnes
Død
29. april 2002

Artikkelstart

Sverre Bratland var en norsk hæroffiser med generalmajors grad, som avsluttet sin militære karrière som Kommandør for landstridskreftene i Sør-Norge. Bratland hadde da en lang karriere i Hæren og Forsvaret bak seg, herunder omfattende stridserfaring fra norsk og britisk tjeneste under andre verdenskrig.

Bratland vokste opp i Utskarpen i daværende Hemnes, dagens Rana, kommune. I 1936–1939 tok han befalsskolen ved 6. divisjon i Harstad, og ble sersjant. Som bestemann i sitt kull fikk han stipend for å lese til artium, parallelt med tjeneste som sersjant.

Under andre verdenskrig

Ved krigsutbruddet 9. april 1940 var Bratland gymnasiast og vernepliktig sersjant ved 6. divisjons befalsskole. Ved mobiliseringen ble skolen organisert som et geværkompani, og Bratland ble oppklaringspatruljefører. Kompaniet ble satt inn ved Gratangen, og hadde sin første trefning med de tyske styrkene 12. april, ved Gratangen turiststasjon; deretter i kampene i Gratangsbotn 25. april. Under et tysk luftangrep på Bodø ble Bratland såret, mens han tilhørte Bodø vaktkompani av frivillige.

I 1942 flyktet Bratland til Storbritannia, via Sverige. I London gikk han på Krigsskolen (1942–1943), hvoretter han sluttet seg til den norske brigaden i Skottland. Her deltok han i offisersseleksjon og blir valgt til å tjenestegjøre som offiser i den britiske hæren, i King's Shropshire Light Infantry, fjerde bataljon, i Yorkshire, fra 1944. Som troppssjef fulgte han bataljonen ved invasjonen av Normandie, og ble landsatt på Juno Beach, 13. juni 1944. Kort tid etter ble han såret i kampene ved Caen. 22. september ledet han troppen i angrep på vei inn i landsbyen Asten i Nederland. For sin innsats her ble han dekorert med det britiske Military Cross.

Mot slutten av krigen ble Bratland beordret som kompanisjef da avdelingen hans rykket inn i Tyskland, i februar 1945. Også her ble Bratland såret.

Etter andre verdenskrig

Etter krigen gikk Bratland inn i en lang karriere i Forsvaret. Han studerte blant annet ved Forsvarshögskolan i Stockholm.

Han var bataljonssjef i Brigaden i Sør-Norge (1961–1964), før han i 1966 ble stabssjef for Øverstkommanderende i Norge-Norge. Senere ble han sjef 6. divisjon, den største militære avdelingen i Norge. Bratland ble beordret som generalmajor i 1972.

Bratland var også stabssjef for NATOs nordkommando, før han som avsluttet sin karrière som Kommandør for landstridskreftene i Sør-Norge (1977–1982).

Etter opnådd pensjonsalder ble har blant annet mye brukt som foreleser ved Krigsskolen, og deltok i delegasjoner på besøk til Normandie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg