Stavanger Symfoniorkester

Stavanger Symfoniorkester med sjefdirigent Christian Vasquez

Stavanger Symfoniorkester
Av /Stavanger Symfoniorkester.

Artikkelstart

Stavanger Symfoniorkester er et norsk symfoniorkester som ble grunnlagt i 1938, og et av de ledende norske symfoniorkestrene. Sjefdirigent fra 2021 er den latviske dirigenten Andris Poga.

Orkesterets hjem er Stavanger nye konserthus, som ble innviet 15. september 2012. Den største salen har navn etter Fartein Valen. Før dette spilte orkesteret i Stavanger konserthus, som stod ferdig i 1982. Orkesterets kor er Stavanger Symfonikor, stiftet i 1974.

Orkesteret var kjent som Stavanger byorkester til 1965 og som Symfoniorkesteret i Stavanger i 1965–1982.

Historikk

Orkestertradisjonene i Stavanger kan føres tilbake til 1860-årene og etableringen av Stavanger Musikalske Selskab. Aktivitetsnivået var ujevnt og i perioder lå virksomheten nede.

I 1938 etablerte NRK radioorkesteret Stavangerensemblet, som kom til å utgjøre grunnstammen i det som da var Stavanger byorkester. Dirigent ble fiolinisten Gunnar Knudsen, som var utdannet i Berlin, og som ledet orkesteret i konserter og på radio de første årene.

Både Karsten Andersen, som var sjefdirigent i 1945–1963, og hans etterfølger Bjørn Woll, som hadde stillingen i 1963–1989, arbeidet for å heve nivået, og de skapte et grunnlag for de senere tiårenes positive utvikling.

I 1990 ble orkesteret reorganisert med en egen sjefdirigent for eldre repertoar, med Frans Brüggen som den første. Ordningen varte til 2016.

I den nye programprofilen la orkesteret vekt på norsk musikk og ny musikk og skapte en vekstperiode under sjefdirigentene Aleksandr Dimitriev, Ole Kristian Ruud, Susanna Mälkki og Steven Sloane.

Orkesteret har markert seg internasjonalt med turneer og kritikerroste plateinnspillinger. I 2012 stod det nye Stavanger konserthus ferdig, og dette viste seg å bli en vellykket hjemmearena for orkesteret.

Stavanger Symfoniorkesters sjefdirigenter

Sjefdirigenter for eldre repertoar

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg