Bjørn Woll

Faktaboks

Bjørn Woll

Bjørn Normann Woll

Født
30. mai 1927, Grefsen i Oslo (daværende Aker)
Død
13. februar 1996, Stavanger

Artikkelstart

Bjørn Woll var en norsk dirigent, fiolinist og komponist. Han gjorde en stor innsats for musikklivet i Stavanger som dirigent for Stavanger Symfoniorkester i perioden 1963–1989.

Fiolinist og filmkomponist

Woll ble født på Grefsen i Oslo, og begynte å øve på fiolinen som niåring. Han ble elev av Leif Halvorsen og senere av Ernst Glaser.

I 1946 ble han ansatt som fiolinist i Oslo-Filharmonien. Den 20. februar 1947 holdt han sin debutkonsert i Universitetets aula med Robert Levin ved klaveret. På programmet stod verker av blant andre Georg Friedrich Händel, Giuseppe Tartini og Johan Svendsen.

Woll var ansatt som fiolinist i Oslo-Filharmonien til 1963. I denne tiden skrev han musikk til flere norske filmer, blant andre Ugler i mosen (1959) og Sønner av Norge (1961).

Dirigent

Woll ville bli dirigent, og studerte direksjon med Øivin Fjeldstad og Franco Ferrara. Etter å ha vikariert for Karsten Andersen ved Stavangerensemblet, et kringkastingsorkester som NRK hadde opprettet i 1938 og som var grunnstammen i byorkesteret, overtok han som sjefdirigent her i 1963.

Woll kom til å inneha denne stillingen i 25 år, frem til 1989. I 1970 vedtok Stortinget at byorkesteret i Stavanger skulle sidestilles med symfoniorkestrene i Oslo, Bergen og Trondheim. Woll var dermed sjefdirigent ved overgangen til et profesjonelt symfoniorkester, som i 1982 fikk navnet Stavanger Symfoniorkester. Han ledet orkesteret blant annet på turné til Spania og gjorde opptak for NRK Radio.

Etter at Woll gikk av i 1989, var han dirigent for Sandnes Orkesterforening.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg