Bjørn Woll var en norsk dirigent, fiolinist og komponist. Han gjorde en stor innsats for musikklivet i Stavanger som dirigent for Stavanger Symfoniorkester i perioden 1963–1989.

Woll ble født på Grefsen i Oslo, og begynte å øve på fiolinen som niåring. Han ble elev av Leif Halvorsen og senere av Ernst Glaser

I 1946 ble han ansatt som fiolinist i Oslo-Filharmonien. Den 20. februar 1947 holdt han sin debutkonsert i Universitetets aula med Robert Levin ved klaveret. På programmet stod verker av blant andre Georg Friedrich Händel, Giuseppe Tartini og Johan Svendsen.

Woll var ansatt som fiolinist i Oslo-Filharmonien til 1963. I denne tiden skrev han musikk til flere norske filmer, blant andre Ugler i mosen (1959) og Sønner av Norge (1961). 

Woll ville bli dirigent, og studerte direksjon med Øivin Fjeldstad og Franco Ferrara. Etter å ha vikariert for Karsten Andersen ved Stavangerensemblet, et kringkastingsorkester som NRK hadde opprettet i 1938 og som var grunnstammen i byorkesteret, overtok han som sjefdirigent her i 1963.

Woll kom til å inneha denne stillingen i 25 år, frem til 1989. I 1970 vedtok Stortinget at byorkesteret i Stavanger skulle sidestilles med symfoniorkestrene i Oslo, Bergen og Trondheim. Woll var dermed sjefdirigent ved overgangen til et profesjonelt symfoniorkester, som i 1982 fikk navnet Stavanger Symfoniorkester. Han ledet orkesteret blant annet på turné til Spania og gjorde opptak for NRK Radio.  

Etter at Woll gikk av i 1989, var han dirigent for Sandnes Orkesterforening. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.