Bjørn Woll, norsk dirigent, fiolinist og komponist, gjorde en stor innsats for musikklivet i Stavanger som dirigent for Stavanger Symfoniorkester 1963–89.

Woll var født på Grefsen i Oslo, og begynte å øve på fiolinen som niåring. Han var elev av Leif Halvorsen og senere av Ernst Glaser

I 1946 ble han ansatt i Oslo-Filharmonien, og 20. februar 1947 debuterte han i Universitetet aula med Robert Levin ved klaveret. På programmet stod verker av blant andre Georg Friedrich Händel, Giuseppe Tartini og Johan Svendsen. Han var ansatt som fiolinist i Oslo-Filharmonien til 1963.

Woll skrev musikk til flere norske filmer, blant andre Ugler i mosen (1959) og Sønner av Norge (1961). 

Woll studerte direksjon med Øivin Fjeldstad og Franco Ferrara, og ble sjefdirigent i Stavanger 1963–89. Han vikarierte en tid for Karsten Andersen før han i 1963 ble leder for Stavangerensemblet, et lite kringkastingsorkester som NRK hadde opprettet i 1938 og som var grunnstammen i daværende Stavanger Byorkester.

I 1970 vedtok Stortinget at byorkesteret skulle sidestilles med symfoniorkestrene i Oslo, Bergen og Trondheim. Woll ble dermed sjefdirigent i overgangen til et profesjonelt symfoniorkester, fra 1982 under navnet Stavanger Symfoniorkester. Han ledet blant annet orkesteret på turné til Spania og gjorde opptak for NRK Radio.  

Etter at Woll gikk av i 1989 var han dirigent for Sandnes Orkesterforening

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.