Faktaboks

Aleksandr Dmitriev

Aleksandr Sergejevitsj Dimitriev

Uttale
dmˈitriev
Født
19. januar 1935, St. Petersburg, Russland (dav. Leningrad)

Aleksandr Dmitriev er en russisk dirigent, en av de ledende og med posisjon som sjefdirigent ved St. Petersburg Symfoniorkester siden 1977.

Dmitriev har gjestet norske orkestre og var i perioden 1990–1998 sjefdirigent for Stavanger Symfoniorkester. Han har også undervist i direksjon, blant annet ved konservatoriet i St. Petersburg.

Utdannelse

Dmitriev er født og oppvokst i St. Petersburg (daværende Leningrad). Hans far var orkestermusiker og han fikk timer i fiolin fra seks års alder. Familien var evakuert til Sibir fra 1942 til 1943 under Nazi-Tysklands beleiring av byen. Han gikk på en skole med undervisning i kordireksjon og her fikk han også pianotimer.

Dmitriev studerte direksjon og musikkteori ved konservatoriet i hjembyen og var deretter aspirant i orkesterledelse.

Karriere

Dmitrievs første engasjement var ved radiosymfoniorkesteret i Petrozavodsk i Karelen i årene 1961–1971. Han ble deretter engasjert som dirigent ved Mali-teatret i Leningrad fra 1971–1977.

Han studerte en tid ved Universität für darstellende Kunst Wien med Hans Swarowsky og Karl Österreicher, og vant den nasjonale sovjetiske dirigentkonkurransen i 1966.

Dmitriev ble i 1977 sjefdirigent for Leningrad Symfoniorkester, det tidligere kringkastingsorkesteret i Leningrad, som i dag er St. Petersburg Symfoniorkester. Det ble et svært godt samarbeid, og Dmitriev beholdt sin posisjon her ved Sovjetunionens fall.

Foruten de klassiske tysk-østerrikske og russiske symfonikerne har han utmerket seg i fransk musikk og med Gustav Mahlers symfonier. Dmitrievs erklærte favoritter er Pjotr Tsjajkovskij, Dmitrij Sjostakovitsj og Maurice Ravel. Dmitriev har gjort plateinnspillinger med orkesteret.

Dmitriev ble en ettertraktet gjestedirigent ved ledende orkestre, blant annet ved Staatsoper Berlin og Staatskapelle Dresden foruten i Spania, Frankrike og Belgia. Han gjestet Oslo-Filharmonien i årene 1982–1995 og Bergen Filharmoniske Orkester fra 1986. I Oslo ledet han orkesteret da mezzosopranen Christa Ludwig gjestet i 1982 og han satte siden atskillig norsk musikk på programmet.

Dmitriev var sjefdirigent ved Stavanger Symfoniorkester fra 1990 til 1998. Han overtok etter Bjørn Woll, som hadde vært sjefdirigent i 27 år. Samarbeidet med orkesteret ble godt. Dmitriev ble populær og var en betydningsfull sjefdirigent inn i en ny tid. Han kom siden tilbake som gjestedirigent.

Innspillinger

Dmitriev har ledet flere plateinnspillinger, ofte av lite innspilt musikk. Med Stavanger Symfoniorkester spilte han inn musikk av Harald Sæverud, blant annet symfoni nr. 9 og Peer Gynt-musikken, Egil Hovland og Antonio Bibalo, foruten Alf Hurums symfoni.

Med St. Petersburg Symfoniorkester har han spilt inn Issay Dobrowens klaverkonsert med Jørn Fossheim som solist.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg