Fabio Biondi

Faktaboks

Fabio Biondi
Født
15. mars 1961, Palermo, Italia

Artikkelstart

Fabio Biondi er en italiensk dirigent og fiolinist, ledende eksponent for musikk fra barokken, sjefdirigent for barokkorkesteret Europa Galante fra 1989. Biondi var kunstnerisk leder for tidligmusikk ved Stavanger Symfoniorkester i perioden 2005–2016. Fra 2015 er han operasjef i Valencia, en stilling han deler med Roberto Abbado.

Fabio Biondi har kombinert forskning med en åpen og ikke-dogmatisk tilnærming til musikken. Han har fremmet en frisk og spontan spillestil som har blitt godt mottatt av både publikum og kritikere.

Fiolinist

Biondi kommer fra PalermoSicilia. Han ble fiolinstudent i ung alder og gjorde sin offentlige debut 12 år gammel som solist med den italienske kringkastingens orkester. Fra tenårene hadde han en internasjonal karriere som barokkfiolinist, og var solist med ensembler som Musica Antiqua Wien og Les Musiciens du Louvre.

Europa Galante

Biondi etablerte barokkorkesteret Europa Galante i 1989, og har virket her som dirigent og fiolinist. De gjorde seg raskt bemerket, ofte med verker fra barokken som tidligere var lite fremført. De gjorde prisbelønnede innspillinger for selskapet Virgin med verker for fiolin og orkester av italienske barokkomponister.

Stavanger Symfoniorkester

Biondi ble kunstnerisk sjef for tidligmusikken ved Stavanger Symfoniorkester i 2005, og hadde et vellykket samarbeid med dette orkesteret frem til han gikk av i 2016. Han ledet orkesteret på turnéer til USA i 2010 og Spania i 2015. På plate har de spilt inn verker av Alessandro Scarlatti, Antonio Caldara og Georg Friedrich Händel.

Parallelt har Biondi gjestet ved The English Concert, Mahler Chamber Orchestra, Chicago Symfoniorkester og orkestre i Sveits og Frankrike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg