Susanna Mälkki

Faktaboks

Susanna Mälkki

Susanna Ulla Marjukka Mälkki

Født
13. mars 1969, Helsinki, Finland
Susanna Mälkki har vært sjefsdirigent for Helsingfors byorkester siden 2016. Hun var sjefsdirigent for Stavanger Symfoniorkester fra 2002 til 2005.
Av /helsinginkaupunginorkesteri.fi.

Susanna Mälkki er en finsk dirigent og cellist. Hun er en av sin generasjons ledende dirigenter, og er sjefdirigent for Helsingfors byorkester fra 2016.

Mälkki er første gjestedirigent ved Gulbenkianorkesteret i Lisboa fra 2013 og tilsvarende ved Los Angelesfilharmonien fra 2017. Hun har gjestet ved en rekke andre symfoniorkestre og operahus i Europa og USA.

Hun er kjent for sin innsats for ny musikk.

Cellist

Mälkki fikk undervisning på klaver, fiolin og cello fra tidlig barndom. Hun studerte cello i Stockholm, ved Royal Academy of Music i London og ved Sibeliusakademiet i Helsingfors. Hun vant førstepris i konkurransen for cellister i Åbo i 1994, og var førstecellist ved Göteborgs Symfoniker i 1995–1998.

Dirigent

Mälkki studerte direksjon ved Sibeliusakademiet i 1995–1998 med Jorma Panula. Kort tid etter studiene ble hun lagt merke til da hun dirigerte operaen Powder Her Face av Thomas Adès under Musica Nova-festivalen i Helsingfors i 1999.

Hennes første faste post som sjefdirigent var for Stavanger Symfoniorkester i 2002–2005, som hun blant annet ledet på turné til Japan. Mällki gjestet Oslo-Filharmonien første gang i 2002 med en konsert under Ultimafestivalen.

Mälkki har gjestet ved en rekke ledende orkestre i Europa. Hennes første amerikanske engasjement var med St. Louis Symfoniorkester i 2007. Hun gjestet Los Angelesfilharmonien første gang i 2010 og Chicago Symfoniorkester i 2011, og har siden dirigert de fleste av de ledende amerikanske orkestrene, som New Yorkfilharmonien, Clevelandorkesteret og Philadelphiaorkesteret.

Samtidsmusikk

Mälkki dirigerte Ensemble Intercontemporain ved Lucerne Festivalen i 2004 i musikk av Harrison Birtwistle, og var musikksjef for dette ensemblet i Paris i 2006–2013.

Som operadirigent har Mälkki gjort seg særlig bemerket med nyere verker. Hennes debut på La Scala-operaen i Milano var i 2011 med verdenspremieren på operaen Quartetto av Luca Francesconi. Hun gjorde sin debut på Metropolitanoperaen i New York i 2016 med L’Amour de loin av Kaija Saariaho.

Hun har oppført verker av komponister som Pierre Boulez, Thea Musgrave, Helmut Lachenmann, Jonathan Harvey og Magnus Lindberg. Mälkki har gjort flere plateinnspillinger, særlig med samtidsmusikk.

Hun ble tildelt Pro Finlandia-medaljen av Finlands løves orden i 2011 og den franske Æreslegionen i 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg