Staraja Ladoga

Det rekonstruerte fortet i Staraja Ladoga, en av Russlands første byer.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Elven Volkhov nær Staraja Ladoga. Ved elvebredden ses gravhauger fra vikingtiden.
Av .

Artikkelstart

Staraja Ladoga, tidligere urbant sentrum i Russland, lå på elven Volkhovs vestbredd nær utløpet i Ladogasjøen. I norrøne kilder kalles byen Aldeigjuborg.

Faktaboks

Etymologi

russisk «gamle Ladoga»

Også kjent som
norrønt Aldeigjuborg
engelsk transkripsjon Staraya Ladoga

Omfattende arkeologiske utgravninger etter andre verdenskrig har styrket de skriftlige kildenes opplysninger om byens sentrale politiske og økonomiske betydning i Gardarike, vikingtidens Russland. Staraja Ladoga var tilsynelatende en multietnisk bosetning, med innbyggere av finsk, skandinavisk og slavisk bakgrunn. Dendrokronologiske dateringer tyder på at byen ble etablert omkring 750, og i de neste par hundre årene var den en av Øst-Europas viktigste handelshavner. Staraja Ladoga lå på ruten mellom Østersjøen og henholdsvis Konstantinopel og Kalifatet via de store russiske elvesystemene.

Ifølge Nestorkrøniken kom den legendariske væringhøvdingen Rurik til Staraja Ladoga i 862 og gjorde byen til sin hovedstad. Hans etterfølgere flyttet siden hovedstaden til Novgorod og deretter til Kiev. Norrøne kilder nevner at Eirik Håkonsson Ladejarl brente Aldeigjuborg i 990-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg