Staraja Ladoga

Det rekonstruerte fortet i Staraja Ladoga, en av Russlands første byer.
Av .
Lisens: CC BY-SA 4.0

Staraja Ladoga, tidligere urbant sentrum i Russland, lå på elven Volkhovs vestbredd nær utløpet i Ladogasjøen. I norrøne kilder kalles byen Aldeigjuborg.

Faktaboks

også kjent som:
Aldeigjuborg

Omfattende arkeologiske utgravninger etter andre verdenskrig har styrket de skriftlige kildenes opplysninger om byens sentrale politiske og økonomiske betydning i Gardarike, vikingtidens Russland. Staraja Ladoga var tilsynelatende en multietnisk bosetning, med innbyggere av finsk, skandinavisk og slavisk bakgrunn. Dendrokronologiske dateringer tyder på at byen ble etablert omkring 750, og i de neste par hundre årene var den en av Øst-Europas viktigste handelshavner. Staraja Ladoga lå på ruten mellom Østersjøen og henholdsvis Konstantinopel og Kalifatet via de store russiske elvesystemene.

Ifølge Nestorkrøniken kom den legendariske væringhøvdingen Rurik til Staraja Ladoga i 862 og gjorde byen til sin hovedstad. Hans etterfølgere flyttet siden hovedstaden til Novgorod og deretter til Kiev. Norrøne kilder nevner at Eirik Håkonsson Ladejarl brente Aldeigjuborg i 990-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg