Faktaboks

Singsås
Etymologi

første ledd er etter mannsnavnet Singulfr eller Singull, et navn som bare kjent fra stedsnavn.

Singsås kirke på Forsethmoen i Midtre Gauldal.

.
Lisens: fri

Singsås er et sogn, et dalføre og en tidligere kommune i Midtre Gauldal i Trøndelag. Singsås var en egen kommune fra 1841 til 1964, og utgjør den østligste delen av Midtre Gauldal, langs fylkesveg 30 mot Røros.

Geografi

Singsås omfatter den trange, dype Gauldalen og store fjellvidder på begge sider.

Elva Gaula, Rørosbanen og fylkesveg 30 (Tynset–Røros–Støren) går gjennom bygda.

Sidedalen Fordalen med Forbygda tar av ved Forsethmoen og går i sør/sørøstlig retning og ender i Nekjådalen. Gjennom Forbygda renner elva Forda (Fora), som går sammen med Gaula ved Forsethmoen.

Samfunn

Bortsett fra en liten grend i Fordalen er nesten all bosetning i hoveddalen. Singsås kirke fra 1884 ligger i grenda Forsethmoen.

Singsås skole, bygdemuseum og jernbanestasjon ligger i grenda Singsås noe lenger øst.

Bygda har jord- og skogbruk, og noe trevarebasert småindustri.

Kommunen

Singsås ble skilt ut fra Holtaalen formannskapsdistrikt i 1841. Kommunen hadde da et areal på 767 kvadratkilometer og 1272 innbyggere.

1. januar 1964 ble kommunen slått sammen med Budal, Soknedal og Støren kommuner til Midtre Gauldal kommune. Kommunen hadde ved sammenslåingen 1554 innbyggere.

Singsås' 1554 innbyggere utgjorde 25 prosent av innbyggertallet i den nye kommunen. Singsås' areal på 767 kvadratkilometer utgjorde 42 prosent av den nye kommunens areal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg